Antena 3 CNN Externe Americanii "aniversează" cinci ani de la intervenţia militară în Irak

Americanii "aniversează" cinci ani de la intervenţia militară în Irak

Americanii "aniversează" cinci ani de la intervenţia militară în Irak
20 Mar 2008   •   09:14

Joi se împlinesc cinci ani de la intervenţia militară americană în Irak. În Statele Unite, evenimentul a fost comemorat cu o zi mai devreme. Preşedintele Bush a declarat că nu are nici un regret pentru declanşarea războiului, care, în opinia sa, deschide calea unei victorii strategice asupra terorismului. Asta în timp ce candidaţii democraţi la preşedinţie au vorbit mai ales despre retragerea trupelor din Irak.

La Washington, protestele au început cu pichetarea sediului Serviciului Federal de Impozite. Protestatarii au denunţat costul ridicat al războiului care însumează cel puţin 500 de miliarde de dolari.

Pe o vreme ploioasă, manifestanţii nu prea numeroşi au fost încurajaţi de o fanfară. În cele din urmă, aproximativ 30 de militanţi au fost ridicaţi de poliţie. Câteva sute de manifestanţi, între care veterani şi invalizi de război, au participat la un marş în apropierea Capitoliului.

Alţi protestatari au parcurs drumul dintre cimitirul militar Arlington şi centrul oraşului, purtând aşa-numite "măşti ale morţii", cu numele unor victime din Irak. În faţa Casei Albe, un alt grup a reconstituit torturile la care ar fi fost supuşi prizonierii suspectaţi de terorism.

Poliţia a intervenit la New York şi la San Francisco, unde militanţii s-au legat cu lanţuri de grilajele unor clădiri guvernamentale şi ale unor firme din industria de apărare. La San Francisco au fost arestate peste o sută de persoane.

Opinia publică rămâne, în majoritate, ostilă războiului în care au murit aproape 4000 de soldaţi americani. Dar, potrivit sondajelor, principala sursă de îngrijorare este acum situaţia economică şi nu Irakul.

Antena 3

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close