Antena 3 CNN Externe Americanii comemorează 10 ani de la masacrul de la Liceul Columbine (VIDEO)

Americanii comemorează 10 ani de la masacrul de la Liceul Columbine (VIDEO)

Americanii comemorează 10 ani de la masacrul de la Liceul Columbine (VIDEO)
Sursa foto: Liceul Columbine
20 Apr 2009   •   12:44

Luni se împlinesc 10 ani de la masacrul din liceul Columbine, din statul american Colorado. În acea zi, doi elevi ai liceului au împuşcat mortal 12 colegi şi un profesor şi au rănit alte 24 de persoane, iar apoi s-au sinucis. Măcelul a şocat opinia publică americană şi a declanşat dezbateri intense, mai ales pe tema controlului armelor de foc.

Coşmarul a durat mai puţin de o oră. La 20 aprilie 1999, Eric Harris, abia trecut de 18 ani, şi Dylan Klebold, cu câteva luni mai tânăr, au sosit la liceul Columbine înarmaţi cu puşti, pistoale şi cuţite. După ce au plasat în cantină două bombe puternice, care n-au explodat, adolescenţii au început să tragă în toţi cei care le ieşeau în cale.
În timp ce teroarea punea stăpânire pe liceu, Eric şi Dylan îşi ucideau unii colegi dar îi cruţau pe alţii, mai mult sau mai puţin la întâmplare. În final, după un schimb de focuri cu poliţia, cei doi s-au sinucis cu câte un glonţ în cap, lăsând în urmă 13 corpuri neînsufleţite şi mai mulţi oameni schilodiţi pe viaţă.

Masacrul relatat în direct de televiziuni a înfiorat întreaga Americă. Ancheta a scos la iveală că, sub aparenţa unor adolescenţi obişnuiţi, ucigaşii erau tot mai îndepărtaţi de lumea reală.

Eric Harris, adesea umilit şi bătut de colegi, îl admira pe Hitler şi ajunsese să urască întreaga omenire. El era sub tratament pentru o depresie nervoasă, dar, înaintea masacrului, încetase să-şi ia medicamentele. Cu un caracter mai slab, Dylan Klebold era total influenţat de prietenul său, căruia ajunsese să-i împărtăşească ideile criminale. Cei doi şi-au procurat armele în mod legal, fără să trezească nicio bănuială. Americanii au descoperit, mai târziu, cu groază, o înregistrare a exerciţiilor de tir pe care le făceau într-o pădure.

Familiile unor victime au chemat în instanţă producătorii unor filme şi jocuri video deosebit de violente care i-ar fi inspirat pe ucigaşi. Plângerea a fost, însă, respinsă.

La rândul său, cineastul Michael Moore a denunţat, în filmul "Bowling for Columbine", lipsa controlului asupra armelor de foc. Filmul a luat numeroase premii şi a făcut din Moore o vedetă, dar controlul armelor rămâne şi azi o problemă gravă în Statele Unite.

Între timp, masacrul de la Columbine a fost întrecut, în oroare, de studentul coreean care a ucis, la universitatea din Virginia, 32 de oameni, între care un profesor de origine română. Deşi autorităţile americane au luat măsuri pentru întărirea siguranţei în şcoli, incidentele sângeroase nu au încetat cu totul. După 10 ani, victimele de la Columbine nu au fost uitate, dar supravieţuitorii încearcă, totuşi, să privească spre viitor.



Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close