Antena 3 CNN Externe Analiştii susţin că "zona euro" este în pragul recesiunii economice

Analiştii susţin că "zona euro" este în pragul recesiunii economice

Analiştii susţin că "zona euro" este în pragul recesiunii economice
24 Iul 2008   •   18:03

O serie de indicatori care măsoară starea economiei europene indică faptul că ritmul de dezvoltare a acesteia încetineşte periculos de mult, sub impactul preţului ridicat al petrolului şi al aprecierii monedei unice. Riscul stagnării sau chiar al recesiunii se adaugă astfel celui legat de accelerarea inflaţiei. "Încetinirea economică este mai bruscă şi mai rapidă decât ne-am aşteptat", a spus ministrul spaniol al Economiei, Petro Solbes, citat de Mediafax.

"Zona euro este în pragul recesiunii", a declarat Stephane Deo, analist la UBS. Deo anticipează în cel mai bun caz un avans de 0,1% al Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea şi al treilea, comparativ cu 0,8% în primele trei luni ale anului. El a avertizat însă că este posibilă o scădere a PIB în aceste două trimestre şi părerea sa este susţinută şi de Ben May, analist la Capital Economics.

Dacă riscul recesiunii se va materializa, ar reprezenta o premieră pentru zona euro, înfiinţată în 1999. Recesiunea (termen care indică două trimestre consecutive de scădere economică) pare deja instalată în sectorul industrial, unde comenzile sunt în scădere.

Antena3.ro
 

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close