Antena 3 CNN Externe Anchetatori ONU: Siria a ascuns sub beton urmele unui reactor nuclear

Anchetatori ONU: Siria a ascuns sub beton urmele unui reactor nuclear

Anchetatori ONU: Siria a ascuns sub beton urmele unui reactor nuclear
22 Sep 2008   •   11:48

Anchetatorii ONU sunt de părere că Siria ar fi putut ascunde sub beton probe considerate de Washington urmele unui reactor nuclear, la un complex bombardat în urmă cu un an de Israel, au declarat, duminică, diplomaţi citaţi de Reuters. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cercetează Siria din aprilie, având ca punct de pornire datele furnizate de serviciile de informaţii americane, potrivit cărora, în complexul nuclear bombardat de Israel, se află un reactor, construit cu ajutorul nord-coreenilor.

Imaginile furnizate de sateliţi indică faptul că autorităţile siriene au demolat zona, au îndepărtat rămăşiţele şi au construit o clădire nouă pentru a şterge orice urmă, spune un analist american specializat în energie nucleară.

Siria neagă faptul că ascunde desfăşurarea activităţii nucleare de autorităţile ONU şi spune că centrala bombardată de la al-Kibar este o clădire militară obişnuită şi că inspectorii AIEA au avut acces la centrală din iunie.

Rezultatele parţiale ale testelor de defrişare nu au dezvăluit urme de carbon sau oţel dur, care ar fi putut indica existenţa unui reactor, spun diplomaţii.

"Nu înseamnă că nu era nimic acolo, numai că anchetatorii nu au căutat (sau nu au putut căuta) în locurile potrivite", a declarat un diplomat din Viena.

"După ce au săpat o groapă, sirienii au acoperit zona (unde se bănuia că se afla reactorul), cu un strat foarte mare de beton. AIEA ar fi trebuie să examineze rămăşiţele, dar se bănuieşte că aceştia le-ar fi aruncat în groapă", a adăugat acesta.

Surse diplomatice susţin că Siria ar fi refuzat solicitările AIEA de a vizita centrala de la al-Kibar şi alte trei complexe bănuite că ar avea legătură cu centrala, din motive de securitate naţională.

Serviciile americane de informaţii spun că reactorul nu intrase în funcţiune înainte de atacul Israelului, prin urmare nu putea fi detectat niciun material radioactiv.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: reactor nuclear AIEA
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close