Antena 3 CNN Externe Anul acesta toată gheaţa care acoperă Oceanul Arctic de la Polul Nord s-ar putea topi

Anul acesta toată gheaţa care acoperă Oceanul Arctic de la Polul Nord s-ar putea topi

Anul acesta toată gheaţa care acoperă Oceanul Arctic de la Polul Nord s-ar putea topi
27 Iun 2008   •   16:04

Premieră nefastă în lume. Oamenii de ştiinţă avertizează că, anul acesta, pentru prima oară în istorie, gheaţa care acoperă Oceanul Arctic de la Polul Nord s-ar putea topi în totalitate, informează ziarul The Independent. Deşi pare incredibil, cercetătorii de la Centrul Naţional pentru Centralizarea Datelor despre Zăpadă şi Gheaţă din Colorado, au arătat că anul acesta gheaţa aflată la 90 de grade latitudine nordică s-ar putea topi, făcând posibilă atingerea Polului Nord cu barca, pe apă. Acesta ar putea fi cel mai dramatic şi îngrijorător efect al încălzirii globale înregistrat până în prezent.

?Din punct de vedere ştiinţific, Polul Nord este doar un alt punct de pe Glob, dar la nivel simbolic, este foarte important. În mod normal, ar trebui să fie gheaţă la pol, nu apă.? a declarat cercetătorul Mark Serreze, de la instituţia menţionată.

Oamenii de ştiinţă consideră că şansele ca acest fenomen să se producă sunt mai mari de 50%, mai ales datorită faptului că stratul gros de gheaţă care acoperea Polul Nord până în prezent s-a topit, lăsând locul unui strat subţire, format într-un singur an, toamna şi iarna.

În fiecare vară, gheaţa de la suprafaţa apei se topeşte şi se formează apoi în timpul lungii ierni arctice. Anul trecut s-a înregistrat însă o pierdere masivă de gheaţă, mare parte din Oceanul Arctic devenind lichid. Calota de gheaţă se întinde în prezent numai până la aproximativ 1200 de kilometri de Polul Nord.



Acest lucru înseamnă că mare parte din gheaţa de anul acesta este formată iarna trecută, existând şanse mult mai mari ca ea să se topească în totalitate.

Dacă acest lucru se va întampla, va fi posibil ca popoarele din zona arctică să exploateze resursele de petrol şi depozite minerale din subsolul arctic, neaccesibile până acum din cauza stratului gros de gheaţă.

Citiţi mai multe pe siteul publicaţiei The Independent

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close