Antena 3 CNN Externe Anunț oficial NATO: ”Ofensiva Rusiei în Ucraina nu decurge așa cum planificase Moscova”

Anunț oficial NATO: ”Ofensiva Rusiei în Ucraina nu decurge așa cum planificase Moscova”

Ofensiva Rusiei în Ucraina eșuează, iar operațiunile sale în regiunea Donbass au stagnat, a declarat duminică secretarul general al NATO.

Anunț oficial NATO: ”Ofensiva Rusiei în Ucraina nu decurge așa cum planificase Moscova”
Sursa foto: Hepta/ DPA Images
de Cerasela Stafie    |    15 Mai 2022   •   16:41

"Războiul Rusiei în Ucraina nu decurge așa cum planificase Moscova. Ei nu au reușit să cucerească Kievul", a declarat Jens Stoltenberg la o conferință de presă comună cu ministrul german de externe Annalena Baerbock.

”Se retrag de la Harkov și ofensiva lor majoră din Donbass a stagnat”, a mai precizat secretarul general al NATO. El a explicat și că Alianța monitorizează Rusia „îndeaproape” și este gata să acționeze dacă Putin lansează vreun atac asupra membrilor NATO.

El spune că Vladimir Putin vrea ca Ucraina să fie învinsă, iar Europa și America de Nord divizate, dar sunt unite și Ucraina poate câștiga războiul.

Aliații s-au angajat să acorde asistență în valoare de miliarde de dolari pentru Kiev și au oferit în fiecare zi antrenament care face diferența pe câmpul de luptă, spune el.

Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar fi istorică, spune șeful alianței

Conferința de presă a celor doi oficiali vine după întâlnirea miniștrilor de Externe ai țărilor NATO, la Berlin. Aceștia s-au întâlnit pentru a discuta cu privire la intențiile de aderare la Alianță ale Finlandei și Suediei.

Cele două țări nordice au informat membrii NATO cu privire la poziția lor privind aderarea, spune șeful NATO Jens Stoltenberg, care a participat prin videoconferință, după ce a fost confirmat cu COVID-19.

”Dacă ar decide să se alăture, ar fi istoric și ar arăta că ușa NATO a fost deschisă”, a subliniat Stoltenberg, potrivit BBC.

El spune că potențialele aderări ale Finlandei și Suediei ”contează pentru NATO”, iar alianța va căuta modalități de a asigura securitatea în regiunea baltică.

Secretarul general se declară ”încrezător că putem găsi un teren comun” cu privire la extindere. Prima întrebare adresată celor doi a venit de la postul german ZDF, care întreabă despre îndoielile raportate de Turcia cu privire la aderarea Finlandei și Suediei.

Șeful NATO spune că este important de menționat că alianța va respecta deciziile Finlandei și Suediei, dar că Turcia este, de asemenea, un aliat important.

Procesul de extindere a NATO a fost un mare succes de-a lungul anilor, iar Suedia și Finlanda sunt cei mai apropiați aliați ai NATO, care nu sunt încă membre, adaugă el. El spune că NATO ar trebui să se poată mișca rapid, dacă cele două națiuni aleg să se alăture.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close