Antena 3 CNN Externe Anunț de ultimă oră făcut de China, înaintea vizitei președintelui Xi Jinping la Moscova: "Trebuie să înceapă urgent!"

Anunț de ultimă oră făcut de China, înaintea vizitei președintelui Xi Jinping la Moscova: "Trebuie să înceapă urgent!"

Diplomația chineză a făcut un apel urgent către Moscova și Kiev, înaintea unei așteptate vizite a președintelui Xi Jinping în Rusia, vizită a cărei dată nu a fost însă confirmată oficial.

Anunț de ultimă oră făcut de China, înaintea vizitei președintelui Xi Jinping la Moscova: "Trebuie să înceapă urgent!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2023   •   17:21

Astfel, China a îndemnat, joi, Ucraina şi Rusia să inițieze "urgent" negocieri de pace, avertizând că există riscul escaladării și evoluției necontrolate a conflictului militar, se spune într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing.

Comunicatul a fost emis după ce ministrul chinez de Externe Qin Gang (foto) a discutat joi, prin telefon, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

"China se teme că actuala criză s-ar putea agrava și ar putea deveni incontrolabilă.

Sperăm că toate părțile își vor păstra calmul, vor da dovadă de reținere, vor relua cât mai rapid negocierile de pace și vor reveni la un parcurs de soluționare politică", a transmis Qin Gang, conform comunicatului citat. 

Rusia și Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar izbucnit în februarie 2022 prin lansarea invaziei ruse.

Citește și: O dronă fabricată în China și modificată în Rusia a fost doborâtă în Ucraina

Kievul și Occidentul au acuzat Moscova de lipsă de seriozitate în negocierile inițiale, iar Kremlinul a denunțat refuzul liderilor ucraineni de a negocia, dar și furnizarea de armament Kievului de către NATO și Uniunea Europeană.

Administrația Volodimir Zelenski a condiționat negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse şi a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcție președintele Vladimir Putin.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close