Antena 3 CNN Externe Aproape o treime din speciile de pe Terra au dispărut în ultimii 30 de ani

Aproape o treime din speciile de pe Terra au dispărut în ultimii 30 de ani

Aproape o treime din speciile de pe Terra au dispărut în ultimii 30 de ani
16 Mai 2008   •   11:49

Societatea Zoologică din Londra a anunţat că în urma compilării informaţiilor deţinute, din anul 1970 până în prezent s-au stins între un sfert şi o treime din speciile de animale care trăiesc în sălbăticie. Aproximativ 25% dintre speciile terestre au dispărut, în timp ce situaţia este şi mai dramatică în cazul speciilor marine, mai puţine cu 28% şi de apă dulce, cu 29%, informează BBC.

În fiecare an, oamenii extermină cam 1% din speciile rămase, în ceea ce oamenii de ştiinţă britanici au numit ?unul din cele mai mari episoade de exterminare? din istoria Terrei. De vină sunt, se pare poluarea, agricultura, extinderea urbană, pescuitul şi vanatul excesiv.

Publicaţia The Living Planet Index care listează mai mult de 1.400 de specii de peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere, a precizat că numărul acestora a scăzut cu 27% , în 35 de ani, din 1970 până în 2005, cele mai afectate fiind vieţuitoarele marine.

Specialiştii se aşteaptă ca în următorii 30 de ani, odată cu schimbarea climei, situaţia să se înrăutăţească. Ei au atras atenţia asupra impactului pe care acest fenomen îl poate avea asupra oamenilor, precizând că un mediu natural fără biodiversitate are pentru oameni efecte ca resurse alimentare instabile, mai puţine medicamente noi, precum şi grăbirea încălzirii globale.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close