Antena 3 CNN Externe Asasinul ziaristei Anna Politkovskaia a fost identificat şi este dat în urmărire

Asasinul ziaristei Anna Politkovskaia a fost identificat şi este dat în urmărire

Asasinul ziaristei Anna Politkovskaia a fost identificat şi este dat în urmărire
28 Mar 2008   •   15:54

Asasinul ziaristei Anna Politkovskaia a fost identificat. Au fost luate măsurile necesare pentru căutarea şi arestarea acestei persoane. În urma publicării unei fotografii neclare, Ziarul Novaia Gazeta susţinea că aceasta a fost realizată din înregistrarea camerelor de securitate aflate lângã domiciliul jurnalistei. Fotografia îl arăta pe criminal, îmbrăcat în haine închise la culoare şi cu pălărie, cu câteva minute înainte de a o ucide pe Politkovskaia.

Anna Politknovskaia a fost una din jurnalistele care au continuat să scrie despre conflictul din Cecenia şi să denunţe nerespectarea drepturilor omului. Ea a fost asasinată pe 7 octombrie 2006, în holul clădirii în care locuia, la Moscova. Ea este al 28-lea jurnalist asasinat de la alegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte, în 2000.

Anna Politknovskaia a fost premiată de mai multe ori pentru anchetele desfăşurate. Astfel, în anul 2002 ea a primit premiul Pen Club International şi, în anul 2003, premiul pentru jurnalism şi democraţie al OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe). Un an mai târziu a fost distintsă cu premiul Olof Palme pentru respectul pentru drepturile omului. Jurnalista, în vârstă de 48 de ani, mamă a doi copii, ştia că este ameninţată, fiind vicitima unei tentative de otrăvire la bordul unui avion, în momentul în care se ducea, încă o dată, în Caucaz. În ciuda acestor lucruri, Anna Politknovskaia a decis să rămână în Rusia pentru a da sens luptei sale. Acest lucru i-a fost până la urmă fatal, ea urând să fie asasinată pe 7 octombrie 2006, la intrarea în imobilul în care locuia la Moscova. Mai ciudat a fost că în acea dată Putin îşi sărbătorea ziua de naştere.

Moartea Annei Politknovskaia a dat naştere unui val de proteste mai ales în Occident, oamenii adunându-se în capitalele lumii, pentru a-i aduce omagii şi a reclama aflarea adevărului. Apropiaţii jurnalistei au speculat faptul că posibilii asasini ar fi făcut parte din forţele de securitate sau din cercurile oficiale, deşi Kremlinul a negat aceste lucruri.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close