Antena 3 CNN Externe Aspirina poate preveni infarctul miocardic

Aspirina poate preveni infarctul miocardic

Aspirina poate preveni infarctul miocardic
25 Aug 2008   •   12:49

Potrivit cercetătorilor britanici, acidul acetilsalicilic, cunoscut în limbajul popular sub denumirea de aspirină, poate preveni apariţia infarctului miocardic. De aceea, aceştia consideră că personele de varstă medie ar trebui să ia aspirină zilnic pentru a preveni infractul, precum şi alte afecţiuni cardiace grave.

Principala acţiune a aspirinei este de a fluidiza sângele şi, în consecinţă, de a împiedica formarea cheagurilor de sânge pe artere. În general, aspirina este indicată persoanelor care au suferit deja un infarct şi care riscă să facă unul nou în viitorul apropiat. Deşi folosirea aspirinei pentru a trata afectiunile cardiace nu este nouă, cel mai recent studiu al medicilor britanici propune ca aspirina să fie prescrisă chiar si persoanelor care nu au suferit încă un infarct dar care au ajuns la varsta de 47 de ani în cazul bărbaţilor si 58 de ani în cazul femeilor.

Un studiu mai vechi arăta că folosirea aspirinei pe scară largă ar putea reduce riscul unui infarct miocardic fatal cu până la 15%. Potrivit aceluiaşi studiu, 10% dintre persoanele care au depăşit vârsta de 45 de ani riscă apariţia unei boli cardiace.

Cu toate că aspirina este unul dintre cele mai uzate medicamente, acesta are şi cîteva contraindicaţii serioase. Nu ar trebui să ia aspirină persoanele diabetice şi nici cele care sufera de ulcer. Personele cărora nu li se poate administra aspirina sunt de patru ori mai expuşi unui infarct decât persoanele obişnuite. Aspirina este utilizată de medici şi pentru a preveni osteoporoza.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close