Antena 3 CNN Externe Simptomele soldaților ucraineni după "atacul chimic" de la Mariupol ar putea avea altă explicație | Opinia unui expert

Simptomele soldaților ucraineni după "atacul chimic" de la Mariupol ar putea avea altă explicație | Opinia unui expert

Un specialist în arme chimice din cadrul grupului britanic de experți RUSI (Royal United Services Institute) și-a exprimat precauția în legătură cu un presupus atac chimic la Mariupol.

Simptomele soldaților ucraineni după "atacul chimic" de la Mariupol ar putea avea altă explicație | Opinia unui expert
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    12 Apr 2022   •   14:39

Expertul citat de BBC arată că simptomele acuzate de soldații ucraineni pot fi rezultatul contaminării produse în timpul luptelor purtate în zonele industriale.

Presa internațională a relatat că ultimii apărători din Mariupol sunt concentrați în zona industrială a orașului.

Dan Kaszeta - scriitor și fost membru în Corpul Chimic al Armatei SUA - arată că există "un deficit de informații" despre ceea ce s-a întâmplat la Mariupol, în contextul în care adjunctul primarului din oraș a susținut că o dronă rusă a lansat un atac chimic.

Kaszeta consideră însă că simptomele pe care soldații ucraineni le acuză - cum ar fi dificultățile respiratorii - ar putea fi explicate prin inhalarea de fumul abundent provocat de luptele purtate în perimetrul uzinelor din Mariupol.

 "Să examinăm locația. Este o oțelărie. Într-un cadru industrial, există multe posibilități pentru ca armele convenționale sau incendiare să provoace probleme chimice, din cauza incendiilor și exploziilor.

Mariupol este, în acest moment, o mare groapă de arderi toxice. Cumva, ar trebui să presupunem că o mică încărcătură a unei drone este, din nefericire, mai dăunătoare sănătății decât mediul ambiant murdar (...) Dar este, de asemenea, plauzibil să avem o problemă clasică ce implică fumul, flacăra și materialele industriale moderne", a estimat expertul.

Militarii ucraineni din Mariupol susțin că au fost atacați cu arme chimice

Militarii controversatului batalion Azov, care luptă în Mariupol, au filmat un clip, în urma a ceea ce ei au numit un atac chimic al rușilor.

"Ieri, ocupanții au folosit o substanță otrăvitoare de origini necunoscute împotriva militarilor și civililor din Mariupol. Epicentrul atacului nu a fost aproape de locul în care se aflau oamenii și, astfel, contactul a fost minim, ceea ce posibil a salvat vieți. Însă există efecte.

În acest moment, este imposibil să analizăm și să stabilim ce substanță a otrăvit oamenii, pentru că suntem complet înconjurați, iar epicentrul atacului se află sub tirul rușilor, care vor să ascundă dovezile crimei", se spune  în materialul video. 

"Ne aflam pe poziții, ascunși și am auzit o explozie. Ne-am ridicat și am văzut un fel de ceață, ca un fum, nu foarte groasă, dar ca un fum. Ni s-a ordonat să ne adăpostim și când ne-am întors, respiram greu, îmi era foarte greu să respir", spune, la rândul său, un alt soldat ucrainean.

Foto: exercițiu de simulare a unei intervenții în timpul unui atac chimic

×
Subiecte în articol: atac chimic Mariupol Dan Kaszeta
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close