Antena 3 CNN Externe Atac la Ierusalim. Opt elevi ai unei şcoli religioase evreieşti împuşcaţi mortal

Atac la Ierusalim. Opt elevi ai unei şcoli religioase evreieşti împuşcaţi mortal

Atac la Ierusalim. Opt elevi ai unei şcoli religioase evreieşti împuşcaţi mortal
07 Mar 2008   •   09:10

După patru ani, Ierusalimul a fost din nou lovit de un atac terorist. Opt elevi ai unei şcoli religioase evreieşti au fost împuşcaţi mortal de un palestinian, ucis şi el de forţele de ordine. Atentatul a fost condamnat în întreaga lume, inclusiv de Autoritatea Palestiniană. Dar in Gaza şi în taberele de refugiaţi din Liban, vestea a stârnit manifestaţii de bucurie.

Atacul s-a produs la un respectat institut rabinic din vestul Ierusalimului. Palestinianul a deschis focul, cu o armă automată şi un pistol, asupra elevilor adunaţi într-o bibliotecă. Opt adolescenţi au fost ucişi pe loc şi mulţi alţii au fost răniţi. În cele din urmă, un ofiţer care locuia în apropiere a reuşit să-l doboare pe agresor.

Un grup de preoţi români, aflaţi în pelerinaj la Ierusalim, au trecut prin zonă la doar câteva minute după atentat. "Se pare că este o răzbunare a unei mişcări palestiniene pentru celălalt atac împotriva copiilor din teritoriilor ocupate", a apreciat unul dintre preoţi.

Teroristul locuia în cartierul arab al Ierusalimului, anexat de Israel, şi avea acte de identitate cu care putea să circule peste tot în statul evreu. Atacul a fost revendicat de o organizaţie până acum necunoscută, numită după un lider al mişcării şiite libaneze Hezbollah, ucis recent.

Vestea atentatului a fost primită cu entuziasm la Gaza, unde mişcarea extremistă Hamas l-a calificat drept "un act eroic" şi "răzbunarea lui Allah" pentru recenta ofensivă israeliană în care au fost ucişi peste 120 de palestinieni -  

În schimb, atacul a fost condamnat de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, de preşedintele George W. Bush şi numeroase guverne din toată lumea. Consiliul de Securitate al ONU, întrunit de urgenţă, nu a putut totuşi să adopte o declaraţie de condamnare, din cauza opoziţiei Libiei.

Analiştii se tem că atentatul îşi va atinge scopul - eşecul negocierilor dintre Israel şi palestinieni, aflate şi aşa în impas.

Antena 3

×
Parteneri
Candidat la primarie, prins în flagrant când dădea șpagă
x close