Antena 3 CNN Externe Australia şi Canada au furnizat Bulgariei informaţii despre sursa de finanţare a atentatului anti-israelian din 2012

Australia şi Canada au furnizat Bulgariei informaţii despre sursa de finanţare a atentatului anti-israelian din 2012

Australia şi Canada au furnizat Bulgariei informaţii despre sursa de finanţare a atentatului anti-israelian din 2012
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Feb 2013   •   09:56

Ministrul bulgar de Interne Ţvetan Ţvetanov a anunţat vineri că Australia şi Canada au furnizat Bulgariei informaţii care au permis depistarea finanţării de către Hezbollah a celor doi complici din atentatul anti-israelian de la 18 iulie, relatează AFP.
   
"Există date furnizate de colegii din Australia şi Canada privind diferite forme şi modalităţi de finanţare prin aripa militară a Hezbollah pentru aceste persoane". Rămâne de stabilit cu Europol "mişcarea fluxului finanţărilor şi viramentele bancare", a declarat ministrul vineri pentru cotidianul bulgar "24 tchassa".
   
Ţvetanov a raportat la 5 februarie "informaţii privind finanţările şi o apartenenţă la Hezbollah a celor două persoane", complici identificaţi ai autorului atentatului, a cărui identitate nu a fost încă stabilită.
   
În cadrul unei vizite la Haga la 11 şi 12 februarie, ministrul bulgar a comunicat Europolului numele celor doi suspecţi. Aceştia au locuit în Bulgaria sub numele false de William Ricco şi Brian Jeneson.
   
Conform ministrului, cei doi suspecţi au părinţi în Canada şi Australia.
   
Ministrul a mai anunţat că cei doi suspecţi erau studenţi la inginerie în Liban, cu vârste între 26 şi 33 de ani şi aveau cetăţenie dublă.
   
Autorul atentatului anti-israelian de la 18 iulie 2012 la aeroportul bulgar din Burgas (soldat cu şase morţi, cinci israelieni şi un bulgar) precum şi cei doi complici au intrat în Bulgaria pe jos din România, pe la "frontiera albastră", a explicat ministrul.
   
Acesta se referă la Dunăre care marchează frontiera bulgaro-română şi se poate traversa pe un singur pod practicabil. Trecerea frontierei de către pietoni este curentă.
   
Cei doi complici au venit din Liban în Europa pe itinerarii diferite. Brian Jeneson a mers la Varşovia înainte de a lua un tren spre România şi Ricco a sosit cu avionul în România din altă ţară, conform ministrului.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close