Antena 3 CNN Externe Autorităţile afgane acuză militarii coaliţiei internaţionale că au ucis peste 76 de civili

Autorităţile afgane acuză militarii coaliţiei internaţionale că au ucis peste 76 de civili

Autorităţile afgane acuză militarii coaliţiei internaţionale că au ucis peste 76 de civili
24 Aug 2008   •   10:13

Autorităţile din Afganistan îi acuză pe soldaţii coaliţiei internaţionale, conduse de americani, că au ucis peste 70 de civili într-un sat din vestul ţării. Comandamentul american susţine că operaţiunile militare din zonă au fost îndreptate doar împotriva talibanilor. Coaliţia a deschis totuşi o anchetă pentru a stabili adevărul.

Ministerul afgan de Interne susţine că bombardamentele aeriene efectuate de americani la sud de Herat au făcut 76 de victime civile, în majoritate femei şi copii. Alte surse vorbesc chiar de 78 de morţi. Ziariştii şi apărătorii drepturilor omului au numărat cel puţin 15 locuinţe distruse în satul bombardat. Victimele fuseseră deja îngropate.

Furioşi, localnicii au manifestat împotriva coaliţiei şi a guvernului de la Kabul. Un convoi al forţelor de securitate, care le aducea ajutoare, a fost alungat cu pietre.

Americanii au negat iniţial că în urma atacului s-ar fi înregistrat victime civile, dar au revenit asupra declaraţiilor şi au recunoscut că în urma raidului şi-au pierdut viaţa şi civili. Atacul a fost condamnat de preşedintele Hamid Karzai şi de Parlamentul de la Kabul.

Nu este nici pe departe primul caz de victime civile provocate de americani şi aliaţii lor în Afganistan, dar, dacă bilanţul se va confirma, va fi cel mai grav din actualul război.

Antena 3

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close