Antena 3 CNN Externe Autorităţile chineze au muşamalizat cazul laptelui contaminat pe timpul J.O.

Autorităţile chineze au muşamalizat cazul laptelui contaminat pe timpul J.O.

Autorităţile chineze au muşamalizat cazul laptelui contaminat pe timpul J.O.
16 Sep 2008   •   11:52

Autorităţile chineze au avut nevoie de nu mai puţin de şase săptămâni ca să ia măsuri în cazul laptelui contaminat care a omorât doi bebeluşi şi a dus la spitalizarea altor câteva sute. Retragerea laptelui de pe piaţă s-a făcut cu o asemenea întârziere din dorinţa de a evita un scandal în timpul Jocurilor Olimpice. Se pare că autorităţile chineze au încercat să muşamalizeze cazul.

Reprezentanţii companiei neozeelandeze ?Fonterra?, care deţine 43% dintre acţiunile companiei producătoare a laptelui, ?Sanlu?, ştiau de existenţa acestei probleme încă de la începutul lunii august. Helen Clark, primul-ministru din Noua Zeelandă a declarat că reprezentanţii companiei au avertizat autorităţile chineze desprea această problemă, dar solicitările de a scoate laptele de pe piaţă au fost ignorate. Premierul a adăugat: ?Timp de câteva săptămâni reprezentanţii companiei au încercat să convingă autorităţile chineze să retragă laptele de pe piaţă, dar acestea nu au vrut. Cred ca s-a încercat muşamalizarea problemei şi rezolvarea ei fără retragerea oficială a laptelui de pe piaţă.

Ministrul Sănătăţii chinez a declarat că nu a fost informat de existenţa acestei probleme până pe 8 septembrie şi că îi va sancţiona pe cei rersponsabili pentru producerea ei. În prezent, 19 persoane au fost reţinute pentru cercetări. Printre acestea se află şi intermediarii, care au cumpărat laptele de la fermieri.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close