Antena 3 CNN Externe Autorităţile chineze recunosc 19 morţi în revoltele din Tibet

Autorităţile chineze recunosc 19 morţi în revoltele din Tibet

Autorităţile chineze recunosc 19 morţi în revoltele din Tibet
22 Mar 2008   •   09:36

Autorităţile chineze au făcut public un nou bilanţ al răscoalei violente din Tibet. Potrivit acestuia, 19 persoane şi-ar fi pierdut viaţa. Printre victime, un poliţist şi 18 „oameni nevinovaţi ucişi de rebeli”. Peste 600 de oameni ar fi fost răniţi. Tibetanii din exil vorbesc , însă, de sute de morţi, iar analiştii străini cred că numărul exact al victimelor ar putea să nu fie cunoscut niciodată.

La o săptămână după violenţele din Tibet, autorităţile chineze afirmă că deţin controlul deplin asupra tuturor zonelor unde s-au extins revoltele. Agenţia China Nouă susţine că 170 de revoltaţi s-au predat deja autorităţilor. Fotografiile altor suspecţi, puşi sub urmărire de poliţie, au fost difuzate pe Internet, însoţite de apeluri către populaţie pentru a ajuta la capturarea lor. Grupările tibetane din exil afirmă că peste o mie de oameni au fost arestaţi şi sunt maltrataţi în închisori.

Represaliile guvernului chinez au atras critici severe în străinătate. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, Nancy Pelosi, a cerut o anchetă internaţională asupra evenimentelor, după ce s-a întâlnit cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama, exilat în India. Dalai Lama este acuzat de chinezi că a pus la cale revoltele pentru a submina Jocurile Olimpice de la Beijing. Nancy Pelosi a precizat, însă, că nu cere boicotarea Olimpiadei.

De altă părere sunt şase personalităţi internaţionale, în frunte cu fostul preşedinte ceh Vaclav Havel. „Ne întrebăm dacă este bine ca Jocurile Olimpice să se desfăşoare în liniştea unui cimitir”, se spune declaraţia celor şase.

Protestele tibetanilor emigraţi au continuat în mai multe ţări asiatice. La Delhi, manifestanţii s-au confruntat cu poliţia după ce au pătruns cu forţa în incinta ambasadei chineze.

Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close