Antena 3 CNN Externe Autorităţile thailandeze acuzate că au intenţionat extrădarea lui Viktor Bout în SUA

Autorităţile thailandeze acuzate că au intenţionat extrădarea lui Viktor Bout în SUA

Autorităţile thailandeze acuzate că au intenţionat extrădarea lui Viktor Bout în SUA
17 Mar 2008   •   14:11

Avocatul traficantului de arme rus Viktor Bout afirmă că autorităţile americane au vrut să-l transporte direct în Statele Unite chiar în momentul arestării. Avocatul susţine că oficialii thailandezi şi americani au încercat, cu presiuni fizice şi psihologice, să îl determine pe Bout să urce la bordul unui avion către Statele Unite, „fără a urma procedura adecvată de extrădare”.

Potrivit unui dintre cei trei avocaţi care îl apără pe rusul supranumit Negustorul Morţii a afirmat că Viktor Bout a opus rezistenţă fizică pentru a evita să fie dus în Statele Unite, unde este acuzat că a sprijinit material gherila marxistă columbiană.

„A făcut tot ce i-a stat în putere, a opus chiar rezistenţă fizică ca să nu fie transferat în Statele Unite. Noi credem că acest gen de abordare întreprins de către unii oficiali guvernamentali este ilegală şi considerăm că orice cerere de extrădare a clientului meu nu poate decât să fie rezolvată pe baza legii tailandeze”, a declarat avocatul Ian Dasgupta.

Un purtător de cuvânt al ambasadei americane la Bangkok a declarat că nu este la curent cu acuzaţiile aduse de Bout. Dar a precizat că Statele Unite au început demersurile legale pentru a obţine extrădarea acestuia. Perioada de arest preventiv în Thailanda a traficantului de arme rus expiră peste două zile, dar autorităţile o pot prelungi timp până în 30 mai, chiar dacă nu este inculpat oficial.

Descris în Occident ca „negustorul morţii” pentru că ar fi furnizat arme timp de 15 ani ţărilor din Africa, America de Sud, dar şi Afganistanului, Bout a fost arestat în Thailanda, în urma unei capcane întinse de agenţia antidrog americană. Potrivit autorităţilor americane, omul de afaceri rus în vârstă de 41 de ani venise la Bangkok pentru a finaliza o tranzacţie privind furnizarea de rachete şi lansatoare de rachete Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia, organizaţie considerată de Washington drept teroristă.

Avocatul thailandez al lui Viktor Bout a cerut fără succes săptămâna trecută eliberarea acestuia pe cauţiune.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close