Antena 3 CNN Externe Avertismente de la Moscova: în Kosovo există riscul unei crize incontrolabile

Avertismente de la Moscova: în Kosovo există riscul unei crize incontrolabile

Avertismente de la Moscova: în Kosovo există riscul unei crize incontrolabile
17 Dec 2007   •   14:28

Moscova avertizează că situaţia din Kosovo riscă să ajungă într-o fază critică şi face din nou apel la continuarea negocierilor în acest dosar. Ministerul rus de Externe avertizează că există riscul unei crize incontrolabile, dacă statutul provinciei nu va fi reglementat în cadrul dreptului internaţional. România a respins şi ea, prin intermediul ministrului de Externe prezent duminică la Belgrad, o independenţă unilaterală a Kosovo.

Rusia pune astfel în gardă Occidentul, pe care îl acuză că susţine declararea unilaterală a independenţei Kosovo, un demers extrem de periculos. Moscova califică în acelaşi timp drept absurde afirmaţiile potrivit cărora potenţialul negocierilor între Belgrad şi Pristina a fost epuizat.

România susţine şi ea continuarea negocierilor pentru reglementarea statutului Kosovo şi reafirmă că nu va recunoaşte un Kosovo independent, declarat unilateral.

Albanezii din Kosovo, susţinuţi de o serie de state europene, dar şi de Statele Unite, au anunţat că vor proclama independenţa provinciei, după eşecul negocierilor. Troica pentru Kosovo, formată din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia, a încercat să aducă cele două părţi în faza unui compromis, fără niciun rezultat însă, după 4 luni de negocieri.

Consiliul de Securitate ONU urmează să discute oficial dosarul Kosovo pe 19 decembrie, în baza raportului înaintat de Troica.

Antena 3

×
Parteneri
Româncă, pion important al cartelului de droguri Sinaloa din Spania
x close