Antena 3 CNN Externe Banca franceză Societe Generale - fraudată cu 4,9 miliarde euro

Banca franceză Societe Generale - fraudată cu 4,9 miliarde euro

Banca franceză Societe Generale - fraudată cu 4,9 miliarde euro
24 Ian 2008   •   11:23

Banca franceză Societe Generale a dezvăluit joi că a fost victima unei fraude de 4,9 miliarde de euro, la care se adaugă 2 miliarde de euro pierderi, în urma crizei creditelor ipotecare. Societe Generale notează că frauda semnalată are un caracter excepţional, atât prin valoare, cât şi prin natura ei. Un trader cu responsabilităţi limitate s-a angajat la efectuarea unor plasamente frauduloase în 2007 şi 2008, depăşind atribuţiile postului.

Beneficiind de cunoştinţele acumulate în perioada în care a lucrat într-un departament administrativ privind procedurile de control, el a reuşit să ascundă plasamentele, printr-o schemă complexă de tranzacţii fictive. Aceste plasamente vor fi eliminate în cel mai scurt timp, pentru a servi intereselor acţionarilor Societe Generale şi pentru a conserva integritatea pieţei.

Activitatea traderul implicat în fraudă a fost suspendată şi banca franceză a iniţiat procedura de concediere. După semnalarea fraudei şi pentru consolidarea bazei de capital, banca franceză a decis că va efectua o majorare de capital în valoare de 5,5 miliarde de euro.

Majorarea de capital a fost subscrisă integral de JP Morgan şi Morgan Stanley. Cu toate acestea, se arată într-un comunicat al BRD remis presei joi dimineaţă, Grupul Société Générale va obţine un rezultat net pentru 2007 cuprins între 0,6 si 0,8 miliarde de euro.

Soliditatea financiară a grupului nu este deci în niciun caz afectată, iar indicatorii vor rămâne la nivelele prevăzute de standardele internaţionale, şi va acoperi fără dificultăţi efectele negative ale acestui eveniment, se arată în comunicat.

Antena 3

×
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close