Antena 3 CNN Externe Bangkok: 163 de state încearca să ajungă la un acord privitor la încălzirea globală

Bangkok: 163 de state încearca să ajungă la un acord privitor la încălzirea globală

Bangkok: 163 de state încearca să ajungă la un acord privitor la încălzirea globală
31 Mar 2008   •   09:34

Problema încălzirii globale este din nou în atenţia liderilor mondiali. Reprezentanţi a 163 de ţări se reunesc luni la Bangkok, pentru a demara negocierile în vederea unui nou acord pentru combaterea acestui fenomen. Conferinţa este organizată la iniţiativa Naţiunilor Unite şi durează timp de o săptămână.

Reuniunea de la Bangkok vine la numai trei luni după acordul de la Bali, care prevede a se crea, până la sfârşitul anului viitor, un plan de acţiune global împotriva încălzirii. Reprezentanţii ONU consideră că această tentativă de a se ajunge la un acord este o adevărată provocare. Fără îndoială că discuţiile care vor urma vor fi marcate de noi dezacorduri, în special referitoare la responsabilităţile ţărilor industrializate şi ale economiilor emergente.

Toate ţările prezente, inclusiv Statele Unite, care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto în 1997, sunt de acord asupra importanţei reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Dar marii poluatori nu mai împărtăşesc aceeaşi opinie când vine vorba despre metoda care trebuie adoptată pentru aceasta. Prin urmare, Washingtonul refuză să discute despre cifre. În paralel, Uniunea Europeană susţine obligativitatea ca statele industrializate să-şi diminueze emisiile până în 2020, cu 25-40 de procente, în raport cu nivelul din 1990.

Antena 3

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close