Antena 3 CNN Externe Barack Obama a învins-o pe Hillary Clinton la alegerile preliminare din trei state

Barack Obama a învins-o pe Hillary Clinton la alegerile preliminare din trei state

Barack Obama a învins-o pe Hillary Clinton la alegerile preliminare din trei state
10 Feb 2008   •   10:38

Victorie pe toată linia a lui Barack Obama în noile alegeri preliminare, desfăşurate sâmbătă, pentru nominalizarea candidatului democrat la Casa Albă. Obama a învins-o pe Hillary Clinton, în toate cele trei state în care s-a votat, Louisiana, Nebraska şi Washington. Surpriza a venit din tabăra republicanilor: Mike Huckabee l-a învins în două state pe marele favorit John McCain. În statul Washington, cei doi sunt deocamdată la egalitate, potrivit rezultatelor parţiale.

După "super-marţea" electorală încheiată practic la egalitate, Hillary Clinton păstra un uşor avans asupra lui Obama, în privinţa numărului de delegaţi la Convenţia Naţională a democraţilor.

Înaintea consultărilor de sâmbătă, cei doi rivali s-au lansat într-o adevărată "vânătoare de voturi". Obama a insistat pe schimbarea şi noutatea pe care le poate aduce în guvernarea ţării.

Doamna Clinton şi-a relevat, dimpotrivă, experienţa, necesară în confruntarea finală cu probabilul candidat republican John McCain, un veteran al vieţii politice. În final, majoritatea votanţilor democraţi l-au preferat pe Obama. El a câştigat cu scoruri de peste 60 la sută în Nebraska şi Washington şi la o diferenţă ceva mai mică în Louisiana, unde sprijinul alegătorilor de culoare a fost decisiv.

Tripla victorie i-a permis lui Obama să mai recupereze din handicap şi i-a dat un elan care-l poate ajuta să preia conducerea. Un sondaj realizat de Newsweek îi acorda chiar un avans de un procent, la scară naţională.

În tabăra republicană, senatorul John McCain întâmpină o rezistenţă neaşteptat de puternică din partea ultimului său rival major, guvernatorul Mike Huckabee, care este şi pastor baptist. Huckabee a câştigat în Kansas şi Louisiana şi este practic la egalitate cu McCain în Washington.

Însufleţit de aceste rezultate, pastorul a avertizat că lupta nu a luat sfârşit, iar el o va purta până la capăt. Deşi John McCain rămâne favoritul cert la nominalizare, rezultatul de ieri arată că el n-a convins încă dreapta religioasă din partidul republican, care-i reproşează poziţiile moderate cu privire la avort sau homosexuali.

Antena 3

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close