Antena 3 CNN Externe Barack Obama ar putea fi primul preşedinte de culoare al SUA

Barack Obama ar putea fi primul preşedinte de culoare al SUA

Barack Obama ar putea fi primul preşedinte de culoare al SUA
06 Feb 2008   •   08:43

Un politician tânăr, de culoare. Democratul Barack Obama n-ar fi avut acum câţiva ani nici o şansă să participe la cursa pentru prezidenţiale în Statele Unite. În 2008 este însă la un pas de a deveni primul lider de culoare de la Casa Albă. Obama a adunat în jurul său susţinători importanţi şi a doborât recordul la fondurile de campanie.

Barack Obama are 45 de ani, este senator al statului Illinois din 2005. Avocat specializat în drepturile civice, s-a născut la 4 august 1961, în Hawaii. Avea doi ani când tatăl său şi-a părăsit familia şi s-a întors în ţara natală, Kenya, unde a fost numit ministru de finanţe.

Obama a studiat relaţii internaţionale la Universitatea Columbia şi dreptul la Harvard. Este căsătorit şi are doi copii. După ce s-a înscris în cursa pentru Casa Albă, Obama a devenit foarte popular.

dversarii l-au criticat că nu are experienţă în politica externă. A dovedit-o chiar el, când a arătat că nu ştie că, în ţara vecină, Canada, şeful statului e regina Marii Britanii. ?Faptul că am făcut atâtea progrese înseamnă că avem mesajul potrivit?, explică Obama succesul său printre alegători.

Cine îl susţine pe Barack Obama

Ted Kennedy, fratele fostului peşedinte John F. Kennedy şi liderul aripii liberale a Partidului Democrat, îl susţine pe Barack Obama în cursa pentru învestitura partidului la alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Şi fiica fostului preşedinte Kennedy, Caroline, şi-a făcut publică admiraţia faţă de Obama, semnând un articol intitulat "un preşedinte ca tatăl meu".

Celebrităţi, precum George Clooney sau Robert de Niro, i-au acordat sprijinul pentru că Obama a promis schimbarea şi s-a pronunţat pentru retragerea trupelor americane din Irak. Celebra moderatoare TV Oprah Winfrey a făcut în repetate rânduri campanie pentru senatorul de Illinois Barack Obama. "Nu aş vota niciodată pentru cineva bazându-mă pe sex sau rasă. Nu voi vota pentru Barack Obama pentru că este de culoare, votez pentru el pentru că este grozav. Este grozav. Este grozav", a declarat Oprah.

Fonduri de campanie
Cu asemenea susţinători, candidatul democrat a bătut şi recordurile la fondurile de campanie. În ianuarie, a primit donaţii de peste 32 de milioane de dolari -

Antena 3

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close