Antena 3 CNN Externe Barack Obama se va întâlni la Londra cu Gordon Brown şi Tony Blair

Barack Obama se va întâlni la Londra cu Gordon Brown şi Tony Blair

Barack Obama se va întâlni la Londra cu Gordon Brown şi Tony Blair
26 Iul 2008   •   11:36

După marele succes de la Berlin, candidatul democrat la Casa Albă, Barack Obama, se află sâmbătă la Londra, pentru discuţii cu premierul Gordon Brown şi cu predecesorul lui, Tony Blair. Obama a făcut vineri o escală la Paris, unde şi-a afirmat buna înţelegere şi convergenţa de păreri cu preşedintele Nicolas Sarkozy.

Relaţiile dintre Franţa şi Statele Unite, foarte tensionate la începutul războiului din Irak, s-au ameliorat mult după alegerea preşedintelui pro-american Nicolas Sarkozy. Liderul francez l-a întâmpinat cu multă căldură pe Obama, i-a urat succes în campania electorală şi a lăudat democraţia americană.

Barack Obama i-a mulţumit lui Sarkozy pentru prezenţa trupelor franceze în Afganistan şi mai ales pentru intenţia de a le mări efectivul. Discuţiile s-au referit şi la procesul de pace din Orientul Mijlociu sau situaţia din Irak. Obama a avut şi un mesaj pentru Iran. El a cerut guvernului de la Teheran să renunţe la programul nuclear: „Aş dori să subliniez un lucru. Iranul ar trebui să accepte propunerile pe care preşedintele Sarkozy şi cele trei state UE plus alte trei ţări le prezintă acum. Nu aşteptaţi următorul preşedinte fiindcă eu cred că presiunile nu ar face decât să se amplifice.”

Obama a subliniat că vizita sa la Paris a fost de scurtă durată doar din cauza programului său încărcat. Un comentator francez a apreciat că, până la alegeri, senatorul nu-şi permite să-şi arate întreaga simpatie faţă de Franţa, deoarece aceasta este încă rău văzută în unele cercuri din Statele Unite.

Sursa foto: news.yahoo.com

Antena 3

×
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close