Antena 3 CNN Externe Barbie, Batman şi Harry Potter noii inamici publici al Iranului

Barbie, Batman şi Harry Potter noii inamici publici al Iranului

Barbie, Batman şi Harry Potter noii inamici publici al Iranului
30 Apr 2008   •   10:19

Procurorul general al Iranului a găsit noi inamici periculoşi ai culturii şi revoluţiei islamice. De data aceasta, este vorba de Barbie, Batman, Spiderman sau Harry Potter, prezenţi în Iran sub formă de jucării importate, adesea ilegal, din Occident. Promovarea unor asemenea personaje "are un efect distructiv asupra culturii şi reprezintă un pericol social", susţine procurorul într-un mesaj oficial. Autorităţile islamice sunt alarmate mai ales de păpuşile Barbie care poartă de multe ori costume de baie sau fuste mini, ţinute strict interzise în Iran.

Tinerii iraniei încep să fie tot mai atraşi de elementele culturii occidentale, iar guvernul conservator se teme chiar că simboluri ca batman şi harrz Potter ar putea duce la o revoltă a generaţiei tinere împotriva tradiţiilor islamice.

Procurorul Ghorban Ali Dori Najafabadi a declarat ca Iranul este al treilea mare importator de jucării din lume, însă ca printre jucăriile importate se află şi elemente perturbatoare cum ar fi păpuşile Barbie, Superman sau Spiderman. " Trebuie să găsim substitute pentru a contracara acest asalt care ţinteşte copii şi tinerii ale căror personalităţi sunt în formare." se arată într-un eseu publicat de ziarele iraniene luni.

Aceasta nu este prima oară când autorităţile iraniene încearcă să "cureţe" ţara de simboluri occidentale. Tentative similare au fost înregistrate din 1979 când revoluţionarii islamici au răsturnat guvernul liberal.

Cu toate acestea, în ciuda legilor foarte stricte, care impun norme în aproape toate domeniile vieţii, de la tipul de îmbrăcăminte admis până la cărţile şi filmele permise, majoritatea iranienilor este apropiată de cultura occidentală. Filmele sau revistele occidentale ajung la aceştia, de obicei prin intermediul pieţei negre.

Antena3.ro

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close