Antena 3 Externe Trei bănci britanice și una elvețiană, amendate de Uniunea Europeană cu sute de milioane de euro

Trei bănci britanice și una elvețiană, amendate de Uniunea Europeană cu sute de milioane de euro

de Adrian Iclozan    |    02 Dec 2021   •   13:29
Trei bănci britanice și una elvețiană, amendate de Uniunea Europeană cu sute de milioane de euro
Sursa foto: hepta

Reglementatorii anti-trust ai Uniunii Europene au amendat băncile britanice Barclays, HSBC și RBS, precum și banca elvețiană Credit Suisse cu o sumă totală de 344 milioane de euro, transmite Reuters.

Cele patru bănci sunt acuzate că s-au cartelizat pentru a manipula piața valutară a tranzacțiilor spot, adaugă sursa citată.

Banca elvețiană UBS a evitat o amendă de 94 de milioane de euro pentru că a alertat Comisia Europeană în legătură cu constituirea acestui cartel, care viza în special tranzacțiile valutare în cu monedele statelor membre G10 -  grupul celor mai industrializate 11 state, format din Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Canada, Japonia și SUA.

Dintre entitățile amendate, HSBC a fost penalizată cu suma cea mai mare, 174,3 euro. 

Credit Suisse a fost amendată cu 83,3 milioane euro iar Barclays, cu 54,3 milioane. 

Cele trei bănci britanice și-au recunoscut culpa, în schimbul unei reduceri a amenzilor.

RBS este în prezent cunoscută ca NatWest, în urma unui proces de rebranding care a avut loc anul trecut.

"Astăzi am finalizat cea de-a șasea investigație anti-cartel în sectorul financiar, începând din 2013 și am încheiat cea de-a treia etapă a investigației în piața tranzacțiilor valutare spot", a declarat Margrethe Vestager, șefa organismului anti-trust al Uniunii Europene.

Sancțiunile dispuse în cazul celor patru bănci se adaugă celor în valoare de miliarde de euro, cu care au fost penalizate în ultimii mai bine de 10 ani băncile din întreaga lume pentru manipularea indicilor de referință din  tranzacții financiare curente, amintește Reuters.

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close