Barroso cere Elveţiei să nu discrimineze România în privinţa liberei circulaţii

06 Iun 2008   •   19:33
Barroso cere Elveţiei să nu discrimineze România în privinţa liberei circulaţii
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a chemat vineri Elveţia să evite orice discriminare între statele Uniunii Europene atunci când va decide cu privire la extinderea la România şi Bulgaria a acordurilor de liberă circulaţie încheiate în 2005 între Berna şi Bruxelles. O decizie a Parlamentului de la Berna în acest sens este aşteptată săptămâna viitoare.

Din acel moment, partidele politice vor avea la dispoziţie 100 de zile pentru a lansa o consultare populară, iar dreapta populistă a anunţat deja că va depune o iniţiativă de referendum pentru a se opune liberei circulaţii a românilor şi bulgarilor pe teritoriul elveţian. Barroso a declarat că, în cazulu unui referendum, speră că “votul va fi pozitiv şi că va respecta integritatea UE”. “Această decizie nu trebuie să instituie o discriminare între membrii UE”, a subliniat şeful executivului comunitar.

Întrebat cu privire la o eventuală respingere a extinderii prevederilor la România şi Bulgaria, care ar risca să anuleze acordurile bilaterale între Berna şi Bruxelles, Jose Manuel Barroso a refuzat să “speculeze pe marginea unor scenarii negative”, şi a amintit că elveţienii au dovedit până acum “deschidere” faţă de problemele europene.

Antena3.ro

x close