Antena 3 CNN Externe Băsescu, către rromii din Italia: România nu este o pavăză pentru cei care încalcă legea

Băsescu, către rromii din Italia: România nu este o pavăză pentru cei care încalcă legea

Băsescu, către rromii din Italia: România nu este o pavăză pentru cei care încalcă legea
31 Iul 2008   •   08:45

Preşedintele Traian Băsescu vizitează Italia, la invitaţia premierului italian Silvio Berlusconi. Şeful statului s-a întâlnit cu reprezentanţii câtorva tabere de rromi din Peninsulă. În faţa acestora, Traian Băsescu a declarat că "noi respingem ideea de rromi şi români. Pentru conducerea statului român există o singură categorie: cetăţeni români care au dreptul la tratament de cetăţeni europeni şi nu la tratament de cetăţeni non-europeni?.

Preşedintele le-a cerut rromilor să aibă "comportamentul unor cetăţeni europeni în timp ce solicităm tratament de cetăţeni europeni pentru voi".

Traian Băsescu a vorbit şi despre principalele obiective ale întâlnirilor pe care le va avea cu membrii guvernului italian.

"Obiectivul întâlnirilor pe care le voi avea cu ministrul de Interne, de Externe italian este unul singur: pe de o parte să asigurăm autorităţile italiene că autorităţile române sunt gata să coopereze cu guvernul Italiei pentru a se găsi soluţii convenabile cetăţenilor români indiferent dacă sunt cetăţeni minoritari rromi", a spus preşedintele României.

De asemenea ?legislaţia europeană trebuie aplicată tuturor cetăţenilor europeni inclusiv români sau cetăţeni de etnie rromă şi în acelaşi timp să-i asigurăm că România nu se constituie într-o pavăză pentru cei care încalcă legea?, a subliniat Traian Băsescu.

Tras la răspundere pentru nedreptăţile la care sunt supuşi, Băsescu le-a răspuns rromilor că "Guvernul nu poate interzice presei italiene să scrie despre ei".

Şeful statului a adăugat că rromii nu au nicio şansă să evolueze dacă generaţia următoare nu este îndemnată să se ducă la şcoală. Traian Băsescu i-a anunţat pe cei prezenţi că doreşte să afle numărul real al rromilor şi românilor care locuiesc în Italia.

Vizita preşedintelui are loc în contextul în care autorităţile de la Roma au adoptat o controversată lege pentru siguranţa publică, criticată vehement de organizaţiile pentru drepturile omului, dar şi de forurile europene.



Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close