Antena 3 CNN Externe Băsescu insistă pentru implicarea UE în rezolvarea conflictului transnistrian

Băsescu insistă pentru implicarea UE în rezolvarea conflictului transnistrian

Băsescu insistă pentru implicarea UE în rezolvarea conflictului transnistrian
20 Aug 2008   •   22:38

Turneul diplomatic al preşedintelui Traian Băsescu a început miercuri cu două vizite în Ucraina şi Republica Moldova. Şeful statului s-a întâlnit cu omologii săi, Viktor Iuşcenko şi Vladimir Voronin. Tema principală a discuţiilor: războiul din zona Caucazului. Joi, Traian Băsescu va ajunge în Georgia, unde se va întâlni cu Mihail Saakaşvili. Aeronava prezidenţială duce la bord şi ajutoare umanitare.

Când a ajuns în faţa preşedinţiei Republicii Moldova, Băsescu a fost întâmpinat de aproximativ 30 de oameni care scandau lozinci pro-româneşti şi împotriva preşedintelui Voronin. Traian Băsescu i-a salutat de la distanţă. Discuţiile cu Voronin s-au centrat pe problema Transnistriei, în contextul evenimentelor din Georgia. Traian Băsescu a insistat pentru implicarea Uniunii Europene în rezolvarea conflictului transnistrian. "În Transnistria situaţia este similară cu cea din Kosovo, Osetia de Sud - conduceri locale nelegitime ce-şi declară independenţa", spune Băsescu.

Turneul prezidenţial a început însă cu vizita în Ucraina. Traian Băsescu şi Viktor Iuşcenko au căzut de acord că actualele mecanisme de menţinere a păcii în zonă sunt ineficiente. "Cele două ţări nu vor susţine intervenţii militare în conflictele îngheţate, iar în zona Mării Negre ar trebui să fie o balanţă de forţe, iar dacă ar fi existat această balanţă nu s-ar fi ajuns la un asemenea conflict în Georgia", a spus Iuşcenko.

În cea de-a doua zi, sunt programate vizite în Azerbaidjan, Georgia şi Turcia. Şeful statului român va discuta preşedinţii celor trei ţări. Aeronava prezidenţială are la bord şi ajutoare umanitare destinate Georgiei - aproximativ opt tone de medicamente şi instrumente medicale, în valoare de peste un milion de euro.

Antena 3
 

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close