Antena 3 CNN Externe Băsescu, la Roma: Nu o să uităm poziţia corectă adoptată în favoarea românilor de Vatican

Băsescu, la Roma: Nu o să uităm poziţia corectă adoptată în favoarea românilor de Vatican

Băsescu, la Roma: Nu o să uităm poziţia corectă adoptată în favoarea românilor de Vatican
06 Sep 2008   •   09:58

?Vă mulţumesc pentru atenţia, grija, apropierea cu care trataţi problema românilor care se află în Italia. Nu o să uitam foarte curând poziţia extraordinar de corectă adoptată în favoarea românilor de Vatican?, a declarat Traian Băsescu în cadrul unei ceremonii de la Hotelul Columbus din Roma, după întrevederea de sâmbătă cu Suveranul Pontif.

"În discuţiile cu Sanctitatea Sa am înţeles deschiderea deosebită pe care o are Vaticanul faţă de România", a continuat preşedintele României.

Traian Băsescu a constatat "similitudini de puncte de vedere în multe dintre chestiunile care frământă astăzi Europa, fie că s-a discutat despre situaţia din Kosovo, Georgia sau cea a Europei, punctele noastre de vedere au o convergenţă deosebită, pentru că şi Vaticanul şi România promovează o Europă a valorilor", a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a fost primit sâmbătă de Papa Benedict al XVI-lea. Este pentru prima oară când Traian Băsescu îl întâlneşte pe Suveranul Pontif. Audienţa a avut loc la reşedinţa de vară a Suveranului Pontif, Castelul Gandolfo.

În cursul după-amiezii de sâmbătă, şeful statului a avut convorbiri cu Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Matthew Festing, convorbiri care au fost urmate de o ceremonie în cadrul căreia preşedintele Traian Băsescu a primit din partea lui Marelui Maestru, Ordinul ?Il Collare Dell' Smom?.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit Marelui Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Matthew Festing, Ordinul "Steaua României" în grad de Colan.

Întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu Papa Benedict al XVl-lea, desfăşurată, sâmbătă, la Castelul Gandolfo, s-a încheiat după aproximativ 15 de minute.

Conform programului soţia şefului statului urma să participe şi ea la întrevedere după aceea, iar preşedintele Traian Băsescu să prezinte papei delegaţia oficială română.

La sosirea la Castelul Gandolfo, Băsescu a fost întâmpinat de prefectul Casei Pontificale, Monseniorul James Michael Harvey şi de gentilomii Papei.

Şeful statului a acordat, vineri, în prima zi a vizitei la Roma, un interviu cotidianului Avvenire, în care a declarat că partea română este recunoscătoare Sfântului Scaun pentru modul cum abordează problematica legată de libera circulaţie a persoanelor.

De asemenea, şeful statului a mulţumit, vineri, cu ocazia participării la un Te Deum oficiat de preoţi greco şi romano-catolici români la Colegiul Pio Romeno, Papei Benedict al XVl-lea pentru faptul că a ridicat Biserica Greco-Catolică din România la grad de Arhiepiscopie majoră.

Traian Băsescu declara, la plecarea spre Italia, că unul dintre palierele de discuţie cu Papa este legat de politica de consolidare a relaţiilor României cu ţări catolice.

"În Europa sunt foarte multe ţări catolice, cea mai mare parte dintre ele, iar obiectivul acestei vizite este să consolidăm relaţia nu numai la nivelul întâlnirilor politice, dar şi prin extrem de influenta poziţie a Sanctităţii Sale în lumea catolică. În acelaşi timp, discuţiile cu Sanctitatea Sa, ca de altfel şi cu Secretarul de Stat al Vaticanului, vor viza şi modul cum românii din Italia sunt ajutaţi, cei în dificultate, mai ales că atât Sfântul Parinte, cât şi demnitari ai Vaticanului au avut poziţii extrem de favorabile pentru cetăţenii români aflaţi în dificultate în Italia", spunea şeful statului.

Înainte de a pleca în vizita oficială în Italia, preşedintele Traian Băsescu a avut o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe care l-a anunţat că intenţionează să-i adreseze Papei invitaţia de a veni în România.

Patriarhul Daniel l-a informat pe şeful statului că este necesar şi acordul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, aşa cum s-a procedat în 1999 la vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Patriarhiei, "Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis Întâistătătorului Bisericii Romano-Catolice salutul său frăţesc şi a reînnoit mulţumirile pentru apelul făcut de Papă în favoarea comunităţii ortodoxe româneşti din Italia, adesea atacată pe nedrept în presa italiană".

Şeful statului s-a întâlnit, tot sâmbătă, cu cardinalul Tarcisio Bertone, Secretar de Stat al Sfântului Scaun. De asemenea, Traian Băsescu a avut o întrevedere cu Alteţa Sa Fra Matthew Festing, Principe şi Mare Maestru al Ordinului de Malta.

Preşedintele Traian Băsescu va vizita, duminică, viitorul sediu al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, ocazie cu care va participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif (Pop) al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

La acest eveniment, alături de membrii delegaţiei oficiale şi de alţi invitaţi din Roma, vor mai participa şi Preasfinţitul Timotei, Episcopul românilor ortodocşi din Spania şi Portugalia precum şi preoţii şi credincioşii parohiilor ortodoxe româneşti din Roma şi din împrejurimi, dar şi ai altor parohii din Italia.



Galerie Foto - Traian Băsescu, Maria Băsescu şi Papa Benedict al XVI-lea

Sursa Foto: www.presidency.ro

Antena3.ro

×
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close