Antena 3 CNN Externe Băsescu şi Berlusconi: Vom colabora pentru integrarea rromilor în societate

Băsescu şi Berlusconi: Vom colabora pentru integrarea rromilor în societate

Băsescu şi Berlusconi: Vom colabora pentru integrarea rromilor în societate
31 Iul 2008   •   17:10

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat joi într-o vizită în Italia, la invitaţia premierului italian Silvio Berlusconi. Şeful statului s-a întâlnit cu reprezentanţii câtorva tabere de rromi din Peninsulă şi a participat la o conferinţă de presă comună alături de Silvio Berlusconi, de ministrul de interne Roberto Maroni şi de Lazăr Comănescu, ministrul român de externe. Băsescu şi Berlusconi au declarat că România şi Italia vor colabora pentru integrarea comunităţii rrome în societatea din Italia, precum şi în cea românească.

Berlusconi a declarat că este bucuros că în Italia există o importantă comunitate românească, care se apropie de 1 milion de persoane, care "se integrează în societatea noastră şi care ajută la dezvoltarea economiei noastre". El a amintit că italienii au fost "avocaţii cei mai importanţi în grăbirea procesului de aderare a României la Uniunea Europeană" şi că există numeroase întreprinderi italiene care operează în România, care oferă locuri de muncă la mai mult de 800.000 de cetăţeni". "Astfel încât sunt departe de realitate opiniile că există o atitudine negativă a italienilor faţă de comunitatea români", a declarat Berlusconi.

Traian Băsescu a confirmat şi el că "simaptia românilor pentru italieni este o realitate" şi că este convins şi că italienii simpatizează poporul român. "Ne-am convins în discuţii că guvernul italian a luat măsuri de securitate pentru protejarea propriilor cetăţeni, dar aceste măsuri nu au fost îndreptate împotriva cetăţenilor români, ci, atunci când a fost cazul, împotriva celor care nu au avut acte de identificare sau a celor care, într-un fel sau altul, au încălcat legea", a declarat Băsescu.

Berlusconi: Dorim să protejăm minorii de părinţi care nu îi trimit la şcoală, ci la cerşit
Premierul italian a spus că a fost vorba despre "o acţiune de opoziţie faţă de străinii care au ajuns la un procentaj de 40% în închisorile italiene". "Asta ne-a determinat să avem o anumită rigoare faţă de cetăţenii clandestini, neidentificaţi. Astfel a luat naştere acţiunea de identificare, pentru a proteja cetăţenii ţării. De aici a apărut şi ştirea că noi îi supunem pe copiii rromi unei acţiuni de identificare. În realitate noi dorim să îi protejăm pe copii de părinţii care nu îi trimit la şcoală, ci la cerşit. Vrem să le oferim copiilor o educaţie în şcoli. Acest tip de identificare este o practică foarte la modă, pe care o vom extide inclusiv pentru eliberarea documentelor de identitate a cetăţenilor italieni. Anul trecut, Uniunea Europeană a introdus cerinţa ca pe toate paşapoartele să figureze amprentele digitale", a spus Berlusconi.

Declaraţii Silvio Berlusconi


Amprentarea minorilor, doar dacă nu există act de identitate
"Nu este vorba despre discriminare", a ţinut să asigure oficialul italian, în timp ce preşedintele român a dorit să clarifice faptul că "amprentarea minorilor se face doar în prezenţa păriniţilor sau a unui tutore, iar adacă aceştia nu există în faţa unui judecător. Şi asta numai dacă minorul nu posedă act de identitate".

Băsescu: Recunoaştem eşecul nostru privind integrarea rromilor în societate
Băsescu a făcut un apel către poporul italian, dar şi către presa din Peninsulă să ofere împreună "o şansă acestor persoane de a profita de calitatea de cetăţeni europeni, prin integrarea lor în societate". Pentru asta, cele două state vor colabora şi vor lua măsuri comune, care să fie atât în interesul cetăţenilor italieni, cât şi a celor români. "Propunerea noastră către guvernul italian, acceptată de guvernul italian, este ca împreună să ne implicăm în procesul de integrare a acestei comunităţi în societate, fie în cea italiană sau în cea română. Cetăţenii români, indiferent de etnie, sunt cetăţeni ai UE şi vreau să fiu foarte clar pentru presa italiană şi română: noi recunoaştem eşecul nostru parţial în procesul de integrare a comunităţii rrome în societatea noastră. România derulează, împreună cu Comisia Europeană, un program de intergrare pe termen de 10 ani. Din păcate, acest program se află abia la jumătatea drumului, iar parte din minoritatea rromă din România se află deja în Italia", a declarat Băsescu.

Declaraţii Traian Băsescu


Guvernele Italiei şi României vor avea o întâlnire la nivel înalt, în octombrie
Berlusconi a vorbit şi el despre "o activitate continuă de colaborare între cele două ţări". El a amintit şi despre activitatea de colaborare între forţele de ordine din cele două ţări, în cazul căreia Băsescu a menţionat că o parte din poliţiştii români trimişi în Italia sunt chiar rromi. "În urma unei invitaţii, Roberto Maroni se va deplasa în România săptămâna viitoare pentru a discuta cu ministrul de interne Cristian David, unde se va discuta un proiect comun de beneficiere de fonduri europene pentru integrarea cetăţenilor rromi", a declarat Berlusconi. Acesta a mai dezvăluit şi că guvernele celor două ţări "vor avea o întâlnire comună la nivel înalt în luna octombrie a acestui an".



Antena3.ro

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close