Antena 3 CNN Externe Belgia a prelungit cu trei ani restricţiile impuse muncitorilor români şi bulgari

Belgia a prelungit cu trei ani restricţiile impuse muncitorilor români şi bulgari

Belgia a prelungit cu trei ani restricţiile impuse muncitorilor români şi bulgari
06 Dec 2008   •   12:10

Belgia prelungeşte cu trei ani restricţiile impuse muncitorilor din România şi Bulgaria. Principalul motiv invocat de guvernul belgian pentru prelungirea restricţiilor până la 31 decembrie 2011 este actuala criză economică. Ministrul belgian al Muncii a precizat că muncitorii români şi cei bulgari vor putea lucra în Belgia, însă numai în acele domenii în care este nevoie de mână de lucru. Demnitarul a ţinut totuşi să sublinieze că ţara noastră se confruntă în prezent cu cea mai acută criză de mână de lucru din Europa în ciuda restricţiilor impuse şi de alte ţări din Uniunea Europeană.
Tratatul de aderare al României şi al Bulgariei la Uniunea Europeană prevedea posibilitatea ca statele membre să impună restricţii pentru muncitorii din aceste ţări pe o perioadă de maxim şapte ani de la data aderării. Până pe 31 decembrie statele care au impus astfel de restricţii trebuie să decidă dacă le suspendă sau le menţin pentru alţi trei ani.
În cazul României şi Bulgariei, din cele 25 de state membre ale blocului comunitar, zece nu au aplicat restricţii. Este vorba despre Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Suedia, Finlanda, Cipru şi Slovenia. Alte 15 state au recurs la un sistem de permise de muncă. De altfel, Austria, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania şi Ungaria au anunţat deja că îşi menţin restricţiile şi pentru următorii trei ani.
Comisia Europeană a arătat într-un raport publicat la jumătatea lunii trecute că aderarea României şi Bulgariei nu a determinat probleme pe piaţa muncii din vechile state membre şi a recomandat ţărilor care au impus restricţii să le elimine. Totuşi, recomandările Comisiei nu au un caracter obligatoriu iar fiecare stat poate decide dacă suspendă sau menţine restricţiile.
Antena 3

×
Parteneri
AI-ul a început să mintă, să trădeze și își schimbă comportamentul în timpul testelor
x close