Antena 3 CNN Externe Belgia are un nou guvern. Noul premier este liderul creştin-democrat flamand Yves Leterme

Belgia are un nou guvern. Noul premier este liderul creştin-democrat flamand Yves Leterme

Belgia are un nou guvern. Noul premier este liderul creştin-democrat flamand Yves Leterme
21 Mar 2008   •   08:54

La mai bine de nouă luni după alegerile parlamentare, Belgia are în sfârşit un nou guvern. Noul premier, liderul creştin-democrat flamand Yves Leterme, a depus joi jurământul în faţa regelui Albert al Doilea, împreună cu guvernul său. Leterme a fost, practic, desemnat încă de la alegerile câştigate de partidul său, dar a reuşit abia acum să aplaneze divergenţele între partidele flamande şi francofone. Flamanzii doresc mai multă autonomie faţă de guvernul central, iar francofonii îi suspectează că urmăresc, de fapt, secesiunea. Potrivit unui sondaj, 63 la sută din belgieni nu au încredere în noul Executiv.

Fostul premierul belgian, Guy Verhofstadt a condus un guvern de urgenţă, cu competenţe sporite, după eşecul celor 6 luni de negocieri pentru formarea unui nou executiv. Potrivit presei belgiene, compromisul a survenit după discuţiile de ultimă şansă din decembrie, între partidele flamande şi cele francofone. Criza politică din Belgia, a pus sub semnul întrebării unitatea regatului, şi s-a agravat după ce, în noiembrie, deputaţii flamanzi au votat o lege care reducea drepturile cetăţenilor francofoni de la periferia flamandă a Bruxelles-ului.

A fost pentru prima dată în ultimii 170 de ani când parlamentarii flamanzi, care reprezintă 60% din populaţia Belgiei, s-au folosit de majoritatea din Parlament, pentru a vota o lege care limitează drepturile francofonilor de la periferia Bruxellului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close