Antena 3 CNN Externe Berlusconi susţine un ofiţer de informaţii acuzat de poliţie politică

Berlusconi susţine un ofiţer de informaţii acuzat de poliţie politică

Berlusconi susţine un ofiţer de informaţii acuzat de poliţie politică
Sursa foto: silvio berlusconi
06 Ian 2010   •   11:07

Premierul italian a intervenit public pentru a lua apărarea unui fost şef al spionilor, acuzat că făcea parte dintr-o reţea de spionaj ilegal, în cadrul unei noi iniţiative în cazul în care este implicată prima companie de telecomunicaţii din ţară şi a pus în încurcătură serviciul secret.

Cazul a şocat Italia în 2006, când angajaţi ai fostului monopol Telecom Italia şi a grupului mamă Pirelli au fost arestaţi pentru spionaj, suspectaţi fiind că se interesau de viaţa elitei italiene prin folosirea datelor de la compania de telefonie.
Printre cei arestaţi se număra şi Marco Mancini, fost numărul doi în agenţia de spionaj militar SISMI. La audierile preliminare din noiembrie, Mancini a refuzat să răspundă întrebărilor, menţionând că ar încălca legile privind secretul de stat.
Iar acum premierul Silvio Berlusconi a scris judecătorului pentru a confirma că există "secretul de stat" emis pentru acest caz, a comunicat biroul său.
Unităţile serviciului secret şi relaţiile cu alte grupuri privind acctivităţile lor au protecţie juridică maximă, se mai arată.
Scrisoarea lui Berlusconi cel mai probabil îi va permite lui Mancini să evite procesul, ceea ce va alimenta şi mai mult speculaţiile privind legătura dintre serviciul secret şi principalul operator de telecomunicaţii.
Anterior, Mancini a mai fost acuzat că a ajutat CIA să răpească un cleric musulman la Milano, dar aceste acuzaţii au fost retrase la finele anului trecut deoarece se încălau aceleaşi legi privind secretul de stat.
În dosarul de spionaj, procurorii susţin că un grup condus de fostul şef al securităţii la Telecom Italia, Giuliano Tavaroli, a creat mii de fişiere în perioada 1997 - 2004 prin strângerea ilegală a datelor privind comunicaţiile prin telefon.
Printre ţinte se aflau fostul premer Romano Prodi când era preşedinte al Comisie Europene, dar şi numeroase personalităţi, de la bancherul Emilio Gnutti la fotbalistul Bobo Vieri.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close