Antena 3 CNN Externe Bilanţ provizoriu al uraganului Hanna: 600 de morţi. Urmează Ike

Bilanţ provizoriu al uraganului Hanna: 600 de morţi. Urmează Ike

Bilanţ provizoriu al uraganului Hanna: 600 de morţi. Urmează Ike
07 Sep 2008   •   09:41

Guvernul Cubei a cerut Statelor Unite să ridice embargoul comercial asupra insulei, pentru a permite trimiterea de ajutoare după trecerea uraganului Gustav. Provinciile de est ale Cubei sunt în stare de alertă în aşteptarea unui uragan şi mai puternic, Ike, considerat "foarte periculos". Ike ameninţă şi Haiti, unde bilanţul uraganelor Gustav şi Hanna se apropie de 600 de morţi.

Ajutoarele internaţionale continuă să sosească în Haiti, unde sute de mii de sinistraţi au nevoie urgentă de hrană şi medicamente după trei uragane în doar câteva săptămâni. Întinse zone rurale sunt în continuare inundate, recolta de orez este distrusă iar în oraşul Gonaives situaţia este calificată drept "catastrofală".

Organizaţiile umanitare se tem de izbucnirea epidemiilor, dar şi de eventuale revolte declanşate de foamete, într-o ţară care era şi până acum cea mai săracă de pe continent. Iar calvarul ar putea continua: uraganul Ike, clasificat în categoria a patra - cu o treaptă mai puţin de nivelul maxim - va trece şi el în apropiere de Haiti.

Ike ameninţă direct insulele Bahamas şi micul arhipelag Turks şi Caicos, o posesiune britanică unde turismul este una din cele mai importante activităţi economice. Acum, turiştii au părăsit în grabă arhipelagul şi la fel au făcut şi unii localnici, mai ales că insulele, deja lovite de uraganul Hanna, nu se ridică prea mult peste nivelul mării.

Uraganul Ike va ajunge duminică sau luni în Cuba iar apoi în sudul Statelor Unite. Între timp, Hanna, devenită furtună tropicală, continuă să înainteze pe coasta de est a Statelor Unite şi a adus ploi torenţiale până la New York şi Washington.

Antena3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close