Antena 3 CNN Externe Bilanţul scandalurilor de corupţie din România întocmit de France Press

Bilanţul scandalurilor de corupţie din România întocmit de France Press

Bilanţul scandalurilor de corupţie din România întocmit de France Press
30 Dec 2007   •   14:08

Corupţia este peste tot în România şi Bulgaria, la un an de la aderarea la Uniunea Europeană. Agenţia France Presse a trecut în revistă scandalurile în care au fost implicaţi oficiali din cele două ţări, de la poliţistul bulgar implicat în traficul de droguri, la fostul ministru român al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, care a primit caltaboşi pentru a aranja o licitaţie. Fie că este vorba despre sănătate, educaţie, administraţie, poliţie sau justiţie, niciun sector nu este ocolit de corupţie în România şi Bulgaria, scrie France Presse.

Agenţia citează studiul organizaţiei Transparency International cu privire la percepţia despre corupţie. Potrivit documentului, România este ţara cea mai coruptă din Uniunea Europeană. Jurnaliştii francezi subliniază faptul că România şi Bulgaria se află în că sub strictă supraveghere a Bruxelles-ului, care ar putea activa o clauză de salvgardare în cazul corupţiei.

Cu toate acestea, scandalurile s-au ţinut lanţ. Ministrul român al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a fost nevoit să demisioneze după difuzarea unei înregistrări în care era prezentat în timp ce primea un plic de la un om de afaceri local, care voia să îşi asigure sprijinul lui pentru a câştiga o licitaţie.

Ministrul român al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a demisionat şi el la începutul lunii decembrie, după ce a fost vizat de o anchetă pentru ?abuz în serviciu împotriva interesului public?, într-o tranzacţie imobiliară.

În Bulgaria, premierul socialist Serghei Stanişev a fost obligat să se despartă în iulie de cel mai influent ministru al său, Rumen Ovcearov, deţinătorul portofoliului Economiei şi Energiei. Oficialul era implicat într-un scandal de deturnare de fonduri publice, abuz de putere şi tentative de influenţare a justiţiei.

Antena 3

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close