Antena 3 CNN Externe Bill Clinton a facilitat o afacere cu uraniu pentru un sponsor al fundaţiei sale

Bill Clinton a facilitat o afacere cu uraniu pentru un sponsor al fundaţiei sale

Bill Clinton a facilitat o afacere cu uraniu pentru un sponsor al fundaţiei sale
31 Ian 2008   •   12:15

Bill Clinton, fost preşedinte al SUA, a facilitat în 2005 o afacere cu uraniu între finanţatorul fundaţiei sale, Frank Giustra, un magnat canadian din domeniul mineritului, şi o firmă de exploatare nucleară din Kazahstan. La sfârşitul lunii septembrie din 2005, un avion particular cu Frank Giustra la bordul său, a aterizat în Almaty, un oraş din sud-estul Kazahstanului, relatează New York Times. La câteva sute de mile, în vest, se afla o adevărată comoară reprezentată de depozite de uraniu care poate alimenta reactoarele nucleare ale întregii lumi.

Magnatul canadian, Giustra, se afla acolo tocmai pentru a obţine drepturile de exploatare a acestor zăcăminte. Giustra era un novice în domeniul extracţiei de uraniu însă avea ?relaţii?. În acelaşi avion privat cu care a sosit magnatul canadian, se mai afla şi Bill Clinton, fostul preşedinte al Statelor Unite. Cei doi au fost invitaţi la un banchet organizat în cinstea lor chiar de Nursultan A. Nazarbayev, preşedintele Kazahstanului.

La numai două zile de la petrecere, compania lui Frank Giustra a câştigat contracte în trei proiecte cu uraniu, controlate de agenţia de stat Kazatomprom. Contractul de anvergură a uimit întreaga industrie a mineritului, transformând o companie mică în una dintre cele mai mari producătoare de uraniu, în cadrul unei tranzacţii care în final a valorat zeci de milioane de dolari, sumă care a intrat în buzunarul lui Giustra, susţin analiştii.

La câteva luni de la de la acest contract, fundaţia lui Clinton, a primit din partea lui Giustra o donaţie de 31.3 milioane de dolari, care a rămas secretă până luna trecută, când Clinton a făcut publică informaţia. Donaţia, împreună cu o altă sumă, de 110 milioane de dolari, anunţată de Giustra pentru William J. Clinton Foundation, i-au asigurat magnatului un loc binemeritat în cercul prietenilor lui Clinton, un club exclusivist al întreprinzătorilor bogaţi în cadrul căruia prietenia cu fostul preşedinte are privilegiile sale.

Atât Clinton cât şi Giustra au făcut publie răspunsuri scrise, separate, în care au declarat că au călătorit împreună în scopuri filantropice în Kazakhstan, India şi China. Un purtător de cuvânt al fostului preşedinte american a declarat că Bill Clinton ştia de interesele pe care le avea Giustra în Kazahstan dar nu l-a ajutat, el aflându-se acolo ?doar în calitate de observator?.

Mouhtar Djakişev, directorul companiei Kazatomprom, i-a contrazis pe cei doi într-un interviu, declarând că Giustra a discutat despre contract direct cu preşedintele kazah şi că prietenia sa cu Clinton "a făcut bineînţeles o impresie bună". Dzhakişev a mai adăugat însă că a acceptat parteneriatul dintre Kazatomprom şi compania lui Giustra doar pe baza ofertei făcută de aceasta.

Directorul executiv al Băncii Comerciale Canadiene, Neil MacDonald, specializată în contracte de minerit, a declarat că succesul financiar al lui Giustra se datorează "reţelei fantastice" de cunoştinţe ale lui Clinton.

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close