Antena 3 Externe Bosnia. Peste 10.000 de sârbi au protestat faţă de independenţa Kosovo

Bosnia. Peste 10.000 de sârbi au protestat faţă de independenţa Kosovo

26 Feb 2008   •   18:28
Bosnia.
Peste 10.000 de sârbi au protestat faţă de independenţa
Kosovo
Demonstraţie de amploare în Bosnia. Peste 10.000 de sârbi au ieşit în stradă la Banja Luka, pentru a denunţa independenţa Kosovo. Demonstraţia, care a durat doar o oră, nu a fost lipsită de incidente. 20 de sârbi bosniaci au fost arestaţi, iar şase persoane au fost rănite. În acelaşi timp, Polonia a a recunoscut oficial independenţa Kosovo. Sârbii bosniaci, majoritatea tineri, au cerut recunoaşterea entităţii sârbe în Bosnia - Republica Srpska, după modelul kosovar. Participanţii au fluturat steaguri ale Serbiei şi au arborat portrete ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Demonstraţia nu a durat mai mult de o oră. A fost nevoie însă de intervenţia forţelor de ordine pentru a menţine ordinea, după ce protestatarii au încercat să atace sediul reprezentanţei diplomatice americane.

La patru zile de la proclamarea independenţei Kosovo, Parlamentul Republicii Srpska a adoptat o rezoluţie potrivit căreia această entitate are „dreptul" de a se separa de Bosnia, dacă ONU şi statele membre UE vor recunoaşte independenţa Kosovo. De la sfârşitul războiului din 1992-1995, Bosnia este formată din două entităţi - Republica Srpska şi Federaţia Croato-musulmană.

Situaţia rămâne tensionată şi în Kosovo. Punctul de control de la graniţa sârbo-kosovară a fost atacat, luni, de peste 150 de veterani ai armatei sârbe. Protestatarii au aruncat cu pietre, sticle şi bucăţi de metal în forţele de ordine kosovare.

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close