Antena 3 CNN Externe Britanicii au creat un robot care răspunde comenzilor venite din creierul unui şobolan

Britanicii au creat un robot care răspunde comenzilor venite din creierul unui şobolan

Britanicii au creat un robot care răspunde comenzilor venite din creierul unui şobolan
14 Aug 2008   •   19:52

Un grup de cercetători britanici a creat un robot care răspunde comenzilor venite din creierul unui şobolan. Experimentul a fost condus de profesorul Kevin Warwick, un pionier al îmbinării roboticii cu biologia. Robotul este legat printr-o conexiune wireless la aproape 300.000 de neuroni de şobolan. Cercetătorii păstrează o secţiune din creierul animalului la temperatura camerei, într-un mediu steril.

Avem un creier biologic care controlează un robot. Nu un calculator, nu un om, doar un creier biologic", a spus Warwick. Cercetătorii speră că prin această creaţie vor putea afla mai multe despre mecanismul prin care un creier învaţă sau stochează amintiri. Ei susţin că robotul se poate orienta singur. Atunci când întâlneşte un obstacol, îl memorează, iar data viitoare când ajunge în zona respectivă ştie să îl ocolească.

"Cred că neuronii sunt relativ la fel, deci dacă nu sunt luaţi de la o rozătoare, ca în cazul de faţă, pot fi luaţi de la orice alt animal, până la urmă, chiar şi de la un om. Sunt probleme etice mari, dar nu este imposibil", a mai spus profesorul. Creaţia cercetătorilor britanici ar putea ajuta la vindecarea unor boli ale memoriei, cum ar fi Parkinson sau Alzheimer.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close