Antena 3 CNN Externe "Bufonul" Boris Johnson este oficial noul primar al Londrei

"Bufonul" Boris Johnson este oficial noul primar al Londrei

"Bufonul" Boris Johnson este oficial noul primar al Londrei
04 Mai 2008   •   10:50

Noul primar al Londrei, conservatorul Boris Johnson, a acceptat sâmbătă oficial funcţia în care a fost ales joia trecută. Capitala britanică va fi astfel condusă, timp de patru ani, de un politician mai degrabă excentric, celebru, până acum, mai ales pentru umorul şi gafele, care i-au adus porecla de "bufonul". Boris Johnson nu părea, la început, să aibă şanse împotriva lui Ken Livingstone, primar al Londrei încă de la reînfiinţarea funcţiei, în anul 2000.

Născut la New York, Johnson îşi dorea mai degrabă, în tinereţe, să ajungă preşedinte al Statelor Unite. Dar, după studii strălucite la Eton şi Oxford, el a intrat mai întâi în presa britanică, unde a avut o carieră cam accidentată din cauza limbajului adesea prea îndrăzneţ.

Ales deputat conservator în 2001, Johnson şi-a continuat declaraţiile răsunătoare, cu şi mai mare audienţă. El a comparat, astfel, luptele interne din partid cu... canibalismul şi şi-a permis să-l critice pe celebrul bucătar Jamie Oliver, provocând o adevărată furtună în mass-media.

Popularitatea dobândită cu asemenea remarci l-a ajutat să obţină învestitura partidului şi apoi să fie ales primar. Programul său prevede construcţia a 50.000 de locuinţe ieftine, protejarea spaţiilor verzi ameninţate de învestitorii imobiliari şi ameliorarea transportului public.

Boris Johnson a promis, în primul rând, un "contra-atac" imediat împotriva criminalităţii care-i îngrijorează şi pe londonezi. Deşi mulţi adversari îl socotesc doar un "bufon" fără experienţă, Johnson este convins că se va dovedi capabil să administreze bugetul municipal de 14 miliarde de euro şi mai ales să coordoneze pregătirile pentru Olimpiada din 2012.

Partidul Laburist britanic, aflat la guvernare, a suferit o înfrângere umilitoare în alegerile locale din Anglia şi Ţara Galilor. Laburiştii au pierdut primăria Londrei, cucerită de conservatori şi 331 de mandate în consiliile locale.

Este cel mai grav eşec al partidului din ultimele patru decenii. După două mandate succesive la primăria Londrei, laburistul Ken Livingstone s-a recunoscut învins în faţa conservatorului Boris Johnson.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close