Antena 3 CNN Externe Bulgaria. A început construcţia centralei nucleare de la Belene

Bulgaria. A început construcţia centralei nucleare de la Belene

Bulgaria. A început construcţia centralei nucleare de la Belene
03 Sep 2008   •   19:34

Bulgarii au început să construiască centrala nucleară de la Belene. Cele 40 de mii de semnături împotrivă, protestele sau petiţiile până la Bruxelles, şi nici măcar retragerea băncilor finanţatoare nu au stopat proiectul. Centrala va avea o tehnologie de tipul celei de la Cernobâl, dar despre care bulgarii spun că este mult îmbunătăţită. Bulgarii au ales o firmă rusească să le construiască reactoarele, încă de la începutul anului.

Contractul s-a semnat când fostul preşedinte Vladimir Putin a vizitat Bulgaria. Reactorele, spun specialiştii, sunt ca la Cernobâl, dar mult evoluate. Numai că centrala este amplasată pe un teren cu risc seismic ridicat. În plus, nu se ştie încă unde vor depozita bulgarii deşeurile radioactive.

Pentru zimniceni, nici acum viaţa nu e uşoară. Grădinile li se pârjolesc, legumele se pătează, oamenii se simt obosiţi. Ei cred că toate li se intâmplă din cauza combinatului chimic de la Svishtov.

Primul reactor ar trebui să funcţioneze peste cinci ani, al doilea peste şase, dacă bulgarii găsesc fonduri. Până acum, protestele localnicilor şi ale organizaţiilor neguvernamentale le-au cam stricat imaginea în faţa băncilor.



Observator

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close