Antena 3 CNN Externe Bulgaria ar putea returna fondurile primite de la UE

Bulgaria ar putea returna fondurile primite de la UE

Bulgaria ar putea returna fondurile primite de la UE
13 Mar 2008   •   12:22

Bulgaria va fi nevoită să returneze importante sume de bani Bruxelles-ului, în cazul în care suspiciunile privind folosirea inadecvată a fondurilor europene din agricultură se adeveresc. Avertismentul vine chiar din partea purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme legate de agricultură. Executivul de la Bruxelles a decis săptămâna trecută să suspende alocarea de fonduri pentru agricultură Bulgariei, din cauza unor suspiciuni de fraudă, acesta fiind primul caz de la aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Din acuza acestor suspiciuni, Guvernul bulgar a decis miercuri să intensifice controlul privind folosirea fondurilor europene. Controlul curent va fi consolidat şi supravegherea va fi încredinţată "aproape exclusiv companiilor de audit străine", a declarat premierul socialist Serghei Stanişev.

Listele complete ale beneficiarilor fondurilor de preaderare vor fi publicate pentru a se asigura transparenţa. Legea privind pieţele publice trebuie amendată pentru a face procedurile mai eficiente, a apreciat el.

"Instituţiile bulgare trebuie să oprească plăţile imediat ce vor constata nereguli, în loc să aştepte o asemenea măsură din partea Bruxelles-ului", a continuat Serghei Stanişev.

Bulgaria, care a aderat la UE la 1 ianuarie 2007, tocmai a primit primele 70 de milioane de euro destinate programelor europene de dezvoltare, şi 20 de milioane de euro suplimentare sunt aşteptate în zilele următoare conform premierului bulgar.

Până în prezent, Bulgaria a primit fonduri de preaderare, disponibile pentru noile state membre până în 2009. La sfârşitul lunii ianuarie, Comisia Europeană a îngheţat plăţile destinate construcţiei şi reparaţiei drumurilor în Bulgaria, ca urmare a unui scandal de corupţie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Soţia fotbalistul Iosif Rotariu a murit în somn
x close