Antena 3 CNN Externe Bulgaria: OLAF a descoperit abuzuri de peste 32 milioane de euro din fondurile SAPARD

Bulgaria: OLAF a descoperit abuzuri de peste 32 milioane de euro din fondurile SAPARD

Bulgaria: OLAF a descoperit abuzuri de peste 32 milioane de euro din fondurile SAPARD
16 Iul 2008   •   17:34

Oficiul de Luptă Anti Fraudă (OLAF) al UE a descoperit în Bulgaria mai multe abuzuri care implică fonduri SAPARD, în valoare de 32 de milioane de euro, informează agenţia Novinite. De asemenea, s-a descoperit faptul că mai multe din acţiunile persoanelor implicate au fost protejate la nivel politic.

Situaţia a fost prezentată într-o scrisoare oficială semnată de directorul general al OLAF, Franz-Hermann Bruner şi adresată vicepremierului bulgar, Meglena Plugchieva, în urmă cu două săptămâni. Scrisoarea a fost însoţită şi de un raport extrem de critic la adresa autorităţii judecătoreşti din Bulgaria.

OLAF a amintit în scrisoare faptul că aşa numitul grup ?Nikolov-Stoykov?, care se află în centrul acuzaţiilor a beneficiat de acoperire din partea unor instituţii şi personalităţi politice. Bruner crede că există persoane din conducerea statului bulgar care nu doresc pedepsirea celor implicaţi în abuzurile descoperite de OLAF. Mario Nikolov şi Lyudmil Stoykov au mai fost reţinuţi în urmă cu un an şi jumătate, după ce OLAF a alertat autorităţile bulgare că cei doi deturnaseră fonduri SAPARD în valoare de 7,5 milioande de euro. Cei doi au fost eliberaţi la scurtă vreme şi în ciuda anchetei care se află încă în desfăşurare, nu au fost formulate acuzaţii.

Potrivit OLAF, Grupul Nikolov-Stoikov este ?o reţea infracţională de companii, care include peste 50 de firme bulgare, europene şi offshore?, care ar fi foarte flexibilă şi implicată într-o serie de activităţi ilegale.

?Reţeaua este administrată şi finanţată de Nikolov şi Stoikov, despre care se crede că au relaţii strânse cu actualul Guvern bulgar. Unul dintre ei ar fi sponsorizat campania electorală a preşedintelui bulgar şi este partener de afaceri al al fostului adjunct al ministrului de Externe, care a încercat să influenţeze o anchetă împotriva acestuia?, scrie raportul OLAF.

Antena3.ro

×
Parteneri
Condiția prin care pensionarii pot primi puncte suplimentare
x close