Antena 3 CNN Externe Bush: Iranul este "primul sponsor al terorismului din lume"

Bush: Iranul este "primul sponsor al terorismului din lume"

Bush: Iranul este "primul sponsor al terorismului din lume"
14 Ian 2008   •   10:38

Preşedintele american George W. Bush a denunţat pe un ton deosebit de sever Iranul în discursul său de duminică, prezentat ca momentul de vârf al turneului său în Orientul Mijlociu. Preşedintele a calificat Iranul drept "principalul sponsor al terorismului din zilele noastre" şi "o ameninţare pentru securitatea tuturor naţiunilor". În replică, ministrul iranian de externe a declarat că Bush nu a reuşit să strice relaţiile Iranului cu vecinii săi din regiune.

Preşedintele american a ales oraşul Abu Dhabi, situat la doar 200 de kilometri de ţărmul Iranului, pentru a-şi relua, în forţă, criticile la adresa Teheranului. ?Iranul este astăzi primul sponsor al terorismului din lume. Trimite sute de milioane de dolari extremiştilor din toată lumea, în timp ce proprii săi cetăţeni au parte de represiune şi greutăţi economice la ei acasă?, a declarat George W. Bush.

Adresându-se direct iranienilor, Bush le-a spus că au dreptul la un regim care să-i asculte şi să le asigure un viitor mai bun. Preşedintele a reafirmat, pe de altă parte, că Statele Unite îşi vor apăra în orice situaţie aliaţii din regiune.

?Acţiunile Iranului ameninţă securitatea naţiunilor de pretutindeni, aşa că Statele Unite întăresc vechile noastre angajamente de securitate faţă de prietenii din Golf şi îşi cheamă prietenii din toată lumea să înfrunte acest pericol până nu e prea târziu?, a spus Bush.

Preşedintele american a consacrat mai puţin spaţiu conflictului dintre Israel şi palestinieni. El a promis că Statele Unite vor încuraja reconcilierea şi "aspiraţiile legitime" ale ambelor părţi. Discursul a fost urmat de un picnic în deşert, la invitaţia prinţului moştenitor din Abu Dhabi, şeicul Mohamed.

Acesta şi-a prezentat cu mândrie şoimii de vânătoare, dintre care unul a poposit pe mâna preşedintelui Bush, spre bucuria fotoreporterilor. Bush face astăzi o scurtă escală în Dubai, unde autorităţile au decretat o zi nelucrătoare, pentru a preveni orice incident.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close