Antena 3 CNN Externe Bush şi Putin ar putea semna la Soci un acord privind scutul antirachetă

Bush şi Putin ar putea semna la Soci un acord privind scutul antirachetă

Bush şi Putin ar putea semna la Soci un acord privind scutul antirachetă
02 Apr 2008   •   14:38

Un document comun care va include şi problemele privind scutul antirachetă va fi semnat de către preşedintele Rusiei şi cel al SUA, în 6 aprilie, conform presei ruse care citează o sursă de la Kremlin. George W. Bush şi Vladimir Putin se vor întâlni la Soci, staţiune rusească de la malul Mării Negre, pentru a discuta despre expansiunea NATO şi despre planurile Statelor Unite de a plasa elemente ale scuturilor antirachetă în Polonia şi Republica Cehă.

?Experţii lucrează din greu la un document pentru o cooperare strategică între Rusia şi SUA. Documentul va include şi problema privind apărarea cu rachete?, a declarat sursa citată de presa rusă. Acesta a continuat precizând că viitoarea întâlnire va constitui o adevărată ?hartă a traiectoriei pe care o vor urma şi viitorii preşedinţi ai celor două ţări.?

Bush a declarat marţi că nu va exista o înţelegere cu Moscova în privinţa retragerii sprijinului american pentru aderarea la NATO a Georgiei şi Ucrainei, în schimbul unui accept al Rusiei privind amplasarea scutului antirachetă în Europa.

În conferinţa de presă susţinută la Kiev, după discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele ucrainean Viktor Yushchenko, Bush a declarat că va sprijini cele două state foste sovietice în vederea intrării acestora în Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP).

Statele Unite intenţionează să desfăşoare în Polonia 10 dispozitive de interceptare a rachetelor şi un radar în Republica Cehă, americanii motivându-şi aceste intenţii prin ameninţările reprezentate de Iran şi alte state.

Rusia priveşte planurile SUA ca fiind o ameninţare la siguranţa sa şi, de asemenea, un factor de destabilizare a Europei. Moscova se opune vehement în privinţa extinderii NATO.

Kremlinul a ameninţat în februarie că îşi va îndrepta rachetele spre Kiev dacă Ucraina se va alătura organizaţiei nord-atlantice şi va permite amplasarea echipamentelor militare pe teritoriul său.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close