Antena 3 CNN Externe C.E., nemulţumită de scurgerea de informaţii cu privire la sancţiunile în cazul Bulgariei

C.E., nemulţumită de scurgerea de informaţii cu privire la sancţiunile în cazul Bulgariei

C.E., nemulţumită de scurgerea de informaţii cu privire la sancţiunile în cazul Bulgariei
18 Iul 2008   •   21:44

Comisia Europeană este nemulţumită de informaţiile apărute, în ultimele zile, în presă, referitoare la sancţiunile pe care le va aplica Bulgariei, după publicarea raportului pe justiţie, de săptămâna viitoare. Potrivit unui proiect de raport ajuns în presă, Bruxellesul vrea să blocheze un miliard de euro din fondurile acordate Bulgariei, din cauza corupţiei.

Potrivit raportului de proiect, Comisia Europeană va sancţiona eşecurile Bulgariei în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, problemele din justiţie şi infracţionalitatea. Mai mult, Comisia intenţionează să retragă acreditările a patru agenţii bulgare de gestionare a fondurilor europene. Astfel, oficialii de la Bruxelles ar putea decide blocarea unor fonduri de preaderare în valoare de un miliard de euro. Şi aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi ameninţată, din cauza corupţiei.

Comisia Europeană a precizat însă că raportul va fi înaintat abia săptămâna viitoare şi că nu a luat nicio decizie cu privire la impunerea de sancţiuni Bulgariei. "Ce pot să vă spun este că sunt doar frânturi de informaţii. Comisia Europeană nu a luat încă o decizie. Nu există un raport finalizat, raportul va fi adoptat de Comisie miercurea viitoare. De aceea, eu şi colegii mei nu suntem în măsură să vorbim despre o decizie pe care Comisia urmează să o ia. Şi eu sunt nemulţumit de aceste scurgeri de informaţii", a declarat Johannes Laitenberg.

Experţii bulgari nu sunt deloc surprinşi de nemulţumirea manifestată la Bruxelles. "Au dreptul să taie fondurile, acuzaţiile sunt legitime. Ne lovim de cazuri de corupţie în fiecare zi. Chiar ieri, de exemplu, un înalt magistrat a fost arestat, la Varna, pentru luare de mită. Din acest punct de vedere, tăierea fondurilor este normală", a declarat analistul Angel Stefanov.

Şi bulgarii de rând sunt convinşi că autorităţile de la Sofia merită să fie sancţionate de Comisia Europeană. "Este corect să îngheţe fondurile. Nu mai e nevoie de comentarii, este evident. După părerea mea, merităm chiar sancţiuni mai aspre", "Cine să ne dea bani? Nu muncim, nu producem nimic. Stăm în baruri, iar ţara e plină de criminali, traficanţi de droguri, violatori, hoţi. Într-un cuvânt, ţara asta nu e bună de nimic", spun localnicii.

Antena 3
 

×
Parteneri
Localitatea din România unde candidează un politician mort de 11 ani
x close