Cabinetul francez aprobă interzicerea voalului musulman

20 Mai 2010   •   03:57
Cabinetul francez aprobă interzicerea voalului musulman
burqa

Cabinetul francez a aprobat un proiect de lege ce interzice purtarea voalului musulman complet în spaţiul public, deschizând astfel calea noului act legislativ să fie discutat în parlament în iulie.

"În această chestiune, guvernul merge pe un drum despre care ştie că este dificil, dar o cale despre care ştie că este drept," arăta preşedintele Nicolas Sarkozy în şedinţa de guvern.
Deşi coaliţia de dreapta a lui Sarkozy este de aşteptat să treacă legea în parlament, experţii constituţionali avertizau că ar putea fi respinsă de judecători şi ar putea fi în contradicţie cu legislaţia europeană.

"Suntem o veche naţiuni unită în jurul unei anumite idei de demnitate umană, şi în special a demnităţii femeii, în jurul unei anumite idei despre cum să trăim împreună. Voalul ce ascunde faţa complet afectează aceste valori, care sunt fundamentale pentru noi, esenţiale republicii", crede liderul francez.
Potrivit textului de lege, nimeni din Franţa nu va putea purta o haină "menită a ascunde faţa". Cei care încalcă prevederea vor fi amendaţi 150 euro sau trimiţi la un curs pentru a învăţa valorile cetăţeniei franceze.
Oricine forţează pe cineva prin ameninţări, violenţă sau folosirea autorităţii să îşi ascundă faţă din cauza sexului său va primi închisoare pe un an sau amendă de 15.000 de euro.
Cel mai înalt organism administrativ al Franţei, Consiliul de Stat, a avertizat guvernul că ar putea fi imposibil din punct de vedere legal să se introducă o asemenea interdicţie.
Sarkozy însă aprecia că interdicţia burqa sau a niqab este o alegere morală.


Antena3.ro


Parteneri
x close