Antena 3 CNN Externe Canabisul micşorează părţi ale creierului şi influenţează memoria şi emoţiile

Canabisul micşorează părţi ale creierului şi influenţează memoria şi emoţiile

Canabisul micşorează părţi ale creierului şi influenţează memoria şi emoţiile
03 Iun 2008   •   18:15

Scanările sugerează că fumatul regulat de canabis poate micşora părţi ale creierului care controlează memoria, emoţiile şi agresivitatea. Oamenii de ştiinţă din Australia s-au folosit de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM sau RMN) pentru a testa 15 voluntari care au recunoscut că au fumat mai mult de cinci „joint-uri” pe zi, în ultimii 10 ani. Rezultatele au fost comparate cu ale altor 16 persoane care nu au folosit drogul, scrie telegraph.co.uk.

Cercetătorii au aflat că, în medie, hipocampusul fumătorului – care se consideră că dirijează emoţiile şi memoria – era cu 12% mai mic. Totodată, amigdala cerebrală, care controlează frica şi agresivitatea, era cu 7% mai mică în cazul consumatorilor de droguri. Cei 15 voluntari s-au descurcat în acelaşi timp mai slab la testele de memorie şi au arătat că sunt mai predispuşi să aibă simptome de schizofrenie şi manie.

Neuropsihologul Murat Yucel, de la Universitatea din Melbourne, a condus studiul, ajutat de colegi de la Universitatea din Wollongong. El a scris în raport că, „deşi folosirea modestă a canabisului ar putea să nu conducă la efecte neurotoxice semnificative, rezultatele studiului sugerează că utilizarea zilnică ar putea fi într-adevăr toxică pentru ţesutul creierului uman”.

În mai, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New York au testat un grup de persoane cu vârste între 17 şi 30 de ani, consumatoare de canabis, care au folosit drogul de două ori pe săptămână, timp de un an. În urma studiului nu s-au constatat diferenţe între creierii fumătorilor de cannabis şi a nefumătorilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close