Antena 3 CNN Externe Canada. Ministrul de externe a demisionat

Canada. Ministrul de externe a demisionat

Canada. Ministrul de externe a demisionat
27 Mai 2008   •   09:16

Ministrul canadian de externe, Maxime Bernier, şi-a prezentat luni seară demisia, cerută de mai multe săptămâni de opoziţie. Bernier a fost numit şef al diplomaţiei acum 9 luni şi s-a remarcat imediat, prin câteva gafe. Scandalul nu a mai putut fi evitat, când s-a aflat că ministrul avusese o relaţie cu o tânără din lumea bandelor criminale de motociclişti. Stephen Harper, premierul canadian, care a anunţat demisia lui Bernier, a precizat că acesta "a lăsat documente secrete într-un loc nesigur".

Potrivit unor surse bine informate, era vorba de materiale pregătitoare pentru summitul NATO de la Bucureşti, pe care ministrul le-a uitat, în casa fostei sale iubite.

"Ministrul Bernier a aflat şi m-a informat că a uitat documente guvernamentale clasificate într-un loc nesigur. Este o greşeală gravă. Prin decizia de a demisiona el şi-a asumat responsabilităţile ", a declarat premierul Stephen Harper, citat de Reuters.

David Emerson, ministrul canadian al Comerţului, va prelua temporar şi atribuţiile lui Maxime Bernier. Conservatorii au preluat conducerea ţării în ianuarie 2006, Bernier fiind primul ministru care părăseşte cabinetul în aceste condiţii.

Premierul canadian a ţinut să sublinieze faptul că demisia ministrului de externe nu are legătură cu relaţia lui cu tânără din lumea bandelor criminale de motociclişti.

"Are legătură cu un singur lucru şi anume incapacitatea de a menţine standardele aşteptate privind documentele guvernamentale. Aceasta este o uriaşă greşeală, fără a avea importanţă cine deţine poziţia de ministru, sau de viaţa personală a acestuia", a subliniat premierul canadian.

Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close