Antena 3 CNN Externe Capitala Bulgariei, zguduită de mai multe explozii la un depozit cu 1.500 de tone de armament

Capitala Bulgariei, zguduită de mai multe explozii la un depozit cu 1.500 de tone de armament

Capitala Bulgariei, zguduită de mai multe explozii la un depozit cu 1.500 de tone de armament
03 Iul 2008   •   10:54

Cu câteva minute înainte de ora 07:00, capitala Bulgariei, Sofia, a fost zguduită de puternice explozii, care au putut fi auzite în tot oraşul. Exploziile s-au produs la un depozit militar situat în nord-est-ul capitalei bulgare, în cartierul Celopecene, informează agenţia de presă Novinite. Ferestrele clădirilor din cartier s-au spart în urma detonărilor. În jurul orei 08:30 exploziile continuau şi puteau fi auzite în Sofia.

Directorul Serviciului de Apărare Civilă, Andrei Ivanov, a anunţat la postul de radio Darik că nu au fost împrăştiate substanţe periculoase în aer şi că nu este necesară o evacuare a populaţiei din Sofia. Totuşi, majoritatea oamenilor care locuiau pe o rază de 6 kilometri distanţă faţă de depozitul militar a fost evacuată.

Ministrul bulgar pentru Situaţii de Urgenţă, Emel Etem, a explicat că evacuarea era necesară din cauza posibilităţii unor noi explozii şi din cauza pericolului ca bucăţi de muniţie să producă daune importante clădirilor din zona ameninţată. De altfel, chiar şi aeroportul din Sofia a fost închis, imediat după producerea primelor explozii. Aeroportul a fost iniţial închis până la ora 09.30, dar ordinul ar putea fi extins în condiţiile în care exploziile continuă intermitent.

Avioanele programate să aterizeze pe aeroportul din Sofia vor fi redirecţionate spre Plovdiv. Mai multe ferestre din terminalul unu al aeroportului, situat aproape de cartierul Celopecene, au fost sparte în urma exploziei. Guvernul de la Sofia a organizat o şedinţă de urgenţă începând cu ora 09.00.

Agenţia de presă BGNES a anunţat că o nouă explozie masivă este aşteptată în continuare în cartierul Celopecene. Conform ministrului Apărării, în depozitele militare din jurul Sofiei se află în jur de 1,500 de tone de muniţie, precum şi 15 tone de TNT. Reprezentanţii firmei MOBA, care se ocupa cu paza la depozitele de armament, au refuzat să comenteze cauzele exploziilor care au zguduit capitala bulgară. Oficialii MOBA au declarat că nu vor face nicio declaraţie până nu află mai multe detalii despre cum exact au pornit detonările. Niciunul dintre cei patru ofiţeri de serviciu la ora exploziei nu a fost rănit, ei părăsind imediat locul incidentului după producerea primei explozii.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
A fost pus în circulație trenul București-Istanbul. Cât costă biletul
x close