Antena 3 CNN Externe Casa Albă, acuzată că a cerut CIA să falsifice o scrisoare către Saddam Hussein

Casa Albă, acuzată că a cerut CIA să falsifice o scrisoare către Saddam Hussein

Casa Albă, acuzată că a cerut CIA să falsifice o scrisoare către Saddam Hussein
06 Aug 2008   •   10:28

O carte apărută marţi la Washington provoacă un nou scandal legat de războiul din Irak. Autorul acuză Casa Albă şi CIA că au falsificat o scrisoare care stabilea o legătură între regimul lui Saddam Hussein şi atentatele de la 11 septembrie 2001. Acuzaţiile au fost imediat respinse atât de administraţia prezidenţială cât şi de CIA.

Autorul cărţii, ziaristul american Ron Suskind, susţine că ordinul de falsificare a scrisorii a venit "de la cel mai înalt nivel" al Casei Albe. Documentul, adresat lui Saddam Hussein, arăta că şeful teroriştilor de la 11 septembrie, Mohamed Atta, se antrenase în Irak şi că serviciile secrete irakiene cunoşteau proiectul atentatelor.

La ordinul directorului de atunci al CIA, George Tenet, fostul şef al serviciilor irakiene, arestat în 2003, ar fi fost obligat să copieze de mână textul, astfel încât să pară scris în iulie 2001. Scrisoarea falsă ar fi fost apoi dusă la Bagdad pentru a fi "descoperită" ca din întâmplare. Documentul a ajuns, într-adevăr, pe primele pagini ale presei occidentale în decembrie 2003, chiar în ziua capturării lui Saddam Hussein.

George Tenet a dezminţit întreaga poveste, iar un purtător de cuvânt al CIA a afirmat că lucrarea lui Suskind ar trebui vândută ca o carte de ficţiune. La rândul său, un reprezentant al Casei Albe a catalogat afirmaţiile ziaristului drept "absurde". Ziaristul american, laureat al premiului Pulitzer, a mai publicat două cărţi de mare succes, foarte critice la adresa Administraţiei Bush.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close